Dania główne Warzywa w roli głównej

Kaszotto z botwinką, porem i oscypkiem

Kaszotto czyli takie danie jak risotto tylko z użyciem kaszy to bardzo fajna alternatywa dla tego włoskiego klasyku. Możemy dodać dowolną kaszę, polecam jednak takie które zachowują swoje ziarenka i nie rozgotowują się, więc np. pęczak lub gryczana palona ale raczej nie kasza jaglana. Do tego dodaje botwinkę oraz buraczki, pora, klasycznie czosnek oraz białe wino.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 mały pęczek botwinki
  • 3/4 kubka kaszy – użyłam kaszy pęczak
  • 1 mały por
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • trochę startego parmezanu (2-3 łyżki najlepiej tartego samemu)
  • 1 oscypek
  • pęczek koperku
  • 1/2 kubka wina
  • 1.5 kubka wody lub bulionu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelnie wrzucamy pół łyżki masła, następnie dodajemy dokładnie umytego i pokrojonego w kostkę pora. Szklimy go chwilkę, dodajemy posiekany drobno czosnek i odcięte od botwinki i pokrojone w małą kosteczkę buraczki. Przykrywamy i dusimy kilka minut w zależności od wielkości buraczków, moje były spore i dusiłam je około 10 minut aż lekko zmiękły. Następnie dodajemy kaszę i smażymy około minutę aż kasza lekko się zeszkli. Dodajemy wino, gotujemy i mieszamy aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie w partiach po około 0.5 kubka dodajemy resztę płynu – wody lub bulionu. Mieszamy często i gotujemy około 15-20 minut na wolnym ogniu (dokładny czas gotowania należy sprawdzić na opakowaniu kaszy, zależy on oczywiście od użytego produktu i może wahać się od 10 do nawet 25 minut, wtedy możliwe że będzie trzeba dodać jeszcze trochę płynu). Około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę łodygi botwinki, a na 2-3 minuty przed końcem gotowania liście. Pamiętajcie żeby botwinkę bardzo dokładnie umyć. Na koniec gotowania doprawiamy do smaku i dorzucamy starty parmezan, pozostałe 1/2 łyżki masła, koperek oraz pokrojonego w kostkę oscypka. Kaszotto powinno być kremowe ale nie rozgotowane. Jeśli nie macie oscypka, myślę ze np. kozi ser tez doskonale się nada. Ewentualnie można pominąć ten składnik lub dać trochę więcej parmezanu, jednak uważam że oscypek pasuje idealnie.

ENGLISH VERSION

Barley with beat leaves, leek and cheese

Ingredients (for 2 portions):

  • 1 small bunch of beat leaves with small beets
  • 3/4 cup of barley or other favorite grains (for example buckwheat)
  • 1 leek
  • 1 big clove of garlic
  • 1 tbs butter
  • 2-3 tbs of grated Parmesan
  • 1 small cube of cheese*
  • bunch of dill
  • 1/2 cup of wine
  • 1 and 1/2 cup of water or stock
  • salt, pepper

*I used polish sheep cheese „oscypek”, but goat cheese or other type of sheep or smoked cheese would work

Preparation:

On the pan put 1/2 tbs of butter, add chopped leek (remember to clean it well), cook for few minutes. Add finely chopped garlic and cut into small cubes beets. Cover and cook few minutes – depending on the size of the beets, mine were big and I cooked them around 10 minutes until they soften a bit. Then add the grains, fry for a minute and add wine. Cook it on low heat and stir often. When wine is soaked by the grains add partially water or stock, each time stir and wait until the liquid is soaked. Check the total cooking time on the package of the grains – it can vary from around 10 to even 25 minutes and maybe a bit more liquid will be necessary. Around 10 minutes before the end of the cooking add beet stems cut in cubes. Around 2-3 minutes before the end of the cooking add beet leaves, remember to clean it very well before. At the very end season everything to taste, add butter, Parmesan, chopped dill and cheese cut into cubes. Dish should be slightly creamy and the grains soft but not overcooked.

You may also like...

1 Comment

  1. Wygląda cudownie i letnio 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.