Dania główne Sałatki Warzywa w roli głównej

Sałatka na ciepło z kaszą, fasolką i oscypkiem

Lato w pełni mamy wiec sezon na pyszna fasolkę szparagową. Dzis polecam wam zrobić ją w daniu na ciepło z dodatkiem kaszy oraz smażonego sera. Dodatek dressingu z sokiem z cytryny oraz koperku sprawia że danie jest idealne na lato. Za to smażony oscypek skradnie wasze serca!

Składniki (2 porcje):

  • około 100 g ulubionej kaszy (użyłam jęczmienną, ale np. pęczak czy nawet kasza gryczana nadadzą się idealnie)
  • 2 duże garście fasolki szparagowej
  • 1 średni oscypek lub ser halloumi
  • garstka koperku
  • sól, pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki w proszku
    Dressing
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę myjemy, odkrajamy twarde końcówki.

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy słodką i ostrą paprykę.

Fasolkę gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie lub na parze. Powinna być nadal lekko al dente.

Oscypka kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni, lub na patelni grillowej, kilka minut z każdej strony aż lekko się zrumieni.

Mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki dressingu.

Na talerzu układamy kasze, na wierzch fasolkę i smażony ser. Wszystko skrapiamy dressingiem i posypujemy sporą ilością posiekanego koperku. Opcjonalnie sałatkę można posypać np. podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Smacznego!

ENGLISH VERSION

Warm salad with barley, green beans and cheese

Ingredients (2 portions):

  • around 100 g of barley or other favorite grains
  • 2 handfuls of green beans
  • 1 cheese suitable for grilling like halloumi or sheeps cheese (I used polish cheese: oscypek)
  • small handful of dill
  • salt, pepper, pinch of hot ans sweet paprika
    Dressing
  • 1/2 tsp of mustard
  • 2 tbs of olive oil
  • juice from 1/2 lemon
  • salt, pepper

Preparation:

Clean green beans, cut off hard endings and cook in salted water or steam for around 20 minutes. Beans should be still a bit al dente.

Cook barley in accordance to package instruction in salted water. When ready, drain it and add sweet and hot paprika.

Cut cheese in around 1/2 cm slices and cook on the dry pan or grill for few minutes on each side until it gets golden.

Mix well all the ingredients of the dressing.

On the plate place barley, green beans and grilled cheese. Sprinkle all with dressing and add finely chopped dill. Optionally you can add for example sunflower seeds.

Enjoy!

You may also like...

1 Comment

  1. Aż chce się schrupać taką sałatkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.