Słodkości

Sernik z rodzynkami i amaretto na migdałowym spodzie

Pyszny, puszysty sernik z aromatem migdałowym. Pokruszone migdały dane na spód ciasta doskonale podkreślają smak rodzynek namoczonych w amaretto dodanych do masy serowej.

DSC_0606

Składniki:
Spód:

  • 125 g masła*
  • dwie garście migdałów
  • ok 1 łyżki cukru

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego (ja użyłam już zmielonego –  tego)
  • 6 jajek – oddzielnie żółtka od białek
  • 75 g masła*
  • 200 g miałkiego cukru (1 szklanka)
  • ok 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • pół szklanki rodzynek
  • ok 1/4 szklanki amaretto
  • ok 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Do dekoracji np. cukier puder, płatki migdałowe

* W sumie 200 g masła – cała kostka, ponieważ do przepisu będzie potrzebne roztopione masło, więc można od razu roztopić całą kostkę i odstawić do ostygnięcia.

Przygotowanie:

Spód ciasta: Jeśli używamy całych migdałów, należy je najpierw namoczyć we wrzątku i obrać ze skórki. Następnie migdały wrzucamy do miksera i mielimy na dość drobny proszek. Łączymy je z roztopionym wcześniej masłem (ok 2/3 całej kostki) oraz cukrem. Powinna powstać jednolita masa, ale nie zbyt zwarta. Spód foremki wylepiamy dokładnie powstałym „ciastem”.

Masa serowa: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W szklance namocz rodzynki w amaretto. Do dużej miski wlewamy pozostałe roztopione masło, dodajemy szklankę cukru, szczyptę soli, żółtka jaj, sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Wszystko ubijamy mikserem na jednolitą masę. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ser. Ser należy dodawać partiami i delikatnie łączyć z masą jajeczną. Na koniec dodać rodzynki razem z amaretto i wymieszać. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie i stopniowo dodawać białka do masy serowej – należy to robić bardzo delikatnie aby piana nie opadła i masa była puszysta, nie musi być bardzo dokładnie wymieszane. Gotową masę serową przelewamy na migdałowy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 75 minut (sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest w środku upieczony). Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (stopniowe chłodzenie zapobiega opadaniu sernika). Kiedy będzie już ostudzony posypujemy cukrem pudrem i/lub podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

DSC_0626DSC_0604 DSC_0643DSC_0588DSC_0622DSC_0641

Wielkanocne Smaki III

You may also like...

1 Comment

  1. Wygląda przeobłędnie 😉 super zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.