Kurczak nie musi być zawsze prostym i pospolitym daniem. Faszerowane piersi kremowym, włoskim serem gorgonzola i suszonymi pomidorami zawinięte w szynkę parmeńską sprawdzą się nawet jako danie na przyjęcie. Jako dodatek proponuję makaron spaghetti ze szpinakiem i dodatkiem sera gorgonzola, który idealnie komponuję się z roladkami z kurczaka.
Składniki:
Roladki z kurczaka:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- ok 100 g sera gorgonzola
- ok 8 suszonych pomidorów w oliwie
- ok 8 plasterków szynki parmeńskiej (można użyć innej suchej szynki np. hiszpańskiej, ale włoska będzie najlepsza)
- sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano
Makaron:
- ok 200 g makaronu spaghetti (ja użyłam z mąki pełnoziarnistej)
- ok 500 g szpinaku w liściach (ja użyłam mrożonego, ale może być też świeży)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- ok 100 g sera gorgonzola
- oliwa z oliwek (ok 1,5 łyżki do smażenia)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Roladki z kurczaka: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z piersi z kurczaka wykroić 4 filety (1 pierś – 1 filet). W każdym filecie naciąć kieszeń (przekroić w połowie, ale nie do końca). Przyprawić delikatnie suszonymi ziołami, pieprzem i odrobiną soli (z sola uważać, bo zarówno ser jak i szynka są słone). Plastry szynki rozłożyć (po 2 plastry na pierś) i położyć na ich końcach piersi (tak aby po zawinięciu miejsce przecięcia filetu z którego może wypłynąć farsz było dokładnie owinięte szynką) Suszone pomidory i ser gorgonzola pokroić w paseczki. Nafaszerować filety po równo po ok 2 suszone pomidory na filet i trochę sera gorgonzola. Wszystko dokładnie zawinąć w szynkę parmeńską, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i delikatnie skropić oliwą z suszonych pomidorów. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 25 minut – szynka powinna zrobić się chrupiąca, ale kurczak nie powinien się piec za długo, żeby się nie przesuszył.
Makaron: W międzyczasie, kiedy piersi z kurczaka są w piekarniku przygotowujemy makaron. Czosnek pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę i delikatnie zeszklić czosnek. Następnie dodać szpinak. Jeśli używamy mrożonego, można go rozmrozić bezpośrednio na patelni, wtedy po prostu przykrywamy go na czas, aż będzie dobry, jeśli natomiast mamy świeży szpinak dodajemy go partiami i czekamy aż się poddusi i puści całą wodę. W międzyczasie należy ugotować makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Kiedy szpinak będzie już gotowy doprawiamy go do smaku solą i pieprzem, dodajemy śmietanę oraz pokrojoną w kostkę gorgonzole. Wszystko dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą a ser rozpuści. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i znowu dokładnie mieszamy.
Kiedy kurczak będzie gotowy, wyjmujemy go z piekarnika. Piersi kroimy w talarki, układamy na talerzu oraz polewamy odrobiną sosu który powstał na dnie naczynia. Serwujemy z makaronem ze szpinakiem. Smacznego.