Ryby i owoce morza

Krewetki w kremowym sosie szafranowo-pomidorowym

Afrodyzjaki… Substancje, o których panuje opinia, że pozytywnie wpływają na potencję. Działają one na poziom hormonów w organizmie co może doprowadzić do zwiększonego popędu seksualnego. Nie tak dawno były Walentynki, teraz Dzień Kobiet. Warto więc wiedzieć jakie dania mogą sprawić, że poczujemy chemię…. 🙂
Większość z nas zapewne powie, że znanym afrodyzjakiem jest szampan i truskawki. Do znanych afrodyzjaków należą oczywiście owoce morza i aromatyczne przyprawy takie jak wanilia, chilli czy szafran.
Proponuję dzisiaj połączenie wielu afrodyzjaków 🙂 W daniu znajdują się krewetki, chilli  czosnek, szafran, białe wino, ale też uznawane za afrodyzjak pomidory i natka pietruszki. Mam nadzieję, że ta potrawa rozbudzi wasze zmysły…

kr

Składniki (na 2 osoby):

  • 300 g krewetek *
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • ok pół łyżeczki szafranu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • ok 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g suchego makaronu (najlepiej tagliatelle)
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól, suszona bazylia do smaku

* staram się zawsze używać surowych krewetek. Podczas przyrządzania nabierają więcej aromatów, niż te już ugotowane. Krewetki oczywiście powinny być już obrane i oczyszczone. Można oczywiście użyć już ugotowanych wcześniej krewetek. Jeśli kupujemy mrożone owoce morza, należy je rozmrozić przed przygotowaniem potrawy. Do tego dania polecam dość spore krewetki (16-20).

Przygotowanie (ok 15 minut):

Czosnek i papryczkę chilli drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. W między czasie zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i papryczkę i chwilę smażymy (dosłownie chwilę pilnując żeby czosnek się nie przypalił). Zalewamy wszystko winem, dokładnie mieszamy, czekamy aż się zagotuję i chwilę gotujemy, żeby pozbyć się alkoholu i pozostawić tylko smak. Następnie dodajemy śmietanę, przecier pomidorowy oraz kluczowy składnik – szafran, który nada też sosowi piękny kolor. Wszystko zagotowujemy. Dodajemy krewetki oraz pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wszystko doprawiamy do smaku solą i odrobiną suszonej bazylii oraz gotujemy aż krewetki z szarych staną się różowe (ew. jeśli używamy już ugotowanych krewetek to po prostu ok 3 minut). Na patelnie dorzucamy ugotowany i odcedzony makaron i dokładnie łączymy go z sosem. Wszystko posypujemy natką pietruszki oraz podajemy z lampką białego wina dla lepszego efektu….

assDSC_0299aDSC_0271a0DSC_0281a

You may also like...

11 Comments

  1. Już sam wygląd dania działa jak afrodyzjak 🙂 Pycha!

  2. United flavours says:

    Po przywiezieniu szafranu z Maroka,poszukujemy inspiraci a Twoja propozycja jest genialna! Tylko czemu szafran z Polsce musi byc taki diabelnie drogi?

  3. Fajna strona, nawet ciekawy wpis, dodam se do ulubionych niech strace :).

  4. joanna says:

    wlasnie zrobilam obiad z tego przepisu ,pychotka mialam jeszcze troche lososia to wkroilam kawaleczki ,sos jest przepyszny polecam,jak z restauracji 😉

    1. Sylwia-Follow the Taste says:

      Super! 🙂 Cieszę się bardzo, że smakowało 🙂

  5. zenia says:

    rewelka,latwe i bardzooo smaczne,dzieki za inspiracje

  6. Fajna strona, pozdrawiam czytających.

    http://odchudzanie.bluu.pl.

  7. kasia says:

    dziś robie.mam nadzieje .że mój ukochany zwariuje…..

    1. Sylwia-Follow the Taste says:

      Trzymam kciuki! 🙂

  8. Czy przecier pomidorowy to koncentrat?

    1. Nie. Przecier pomidorowy, to po prostu przetarte pomidory bez skórki i pestek. Można też skorzystać z passaty pomidorowej. Koncentrat to jeszcze dodatkowo skoncentrowane pomidory, więc jest on dużo silniejszy i intensywniejszy w smaku. Jeśli więc używasz koncentratu daj raptem małą łyżeczkę. Polecam użyć jednak przecieru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.