Warzywa w roli głównej

Jajecznica z awokado, pomidorami i szczypiorkiem


Kolejny pomysł na śniadanie z awokado w roli głównej. Bardzo proste, ale pyszne.

DSC_0136

Składniki (na 1 porcję):

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 2 jajka
  • 1 pomidor
  • szczypiorek
  • 2 łyżeczki masła
  • Sól, pieprz do smaku
  • Dodatki:
  • 2 kromki ulubionego pieczywa
  • śmietankowy serek do smarowania

DSC_0124

Przygotowanie:

Pomidora pokroić w kostkę (jeśli bardzo przeszkadzam nam skórka, pomidora można sparzyć i obrać ze skórki). Na patelni roztopić masło i dodać pomidora, smażyć kilka minut aż cała woda z pomidora odparuje. Dodać jajka, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę awokado i posiekany szczypiorem i smażyć aż jajka się zetną. Podawać z pieczywem posmarowanym serkiem śmietankowym.

DSC_0126DSC_0131DSC_0137DSC_0148DSC_0143DSC_0145

You may also like...

4 Comments

  1. Dorota says:

    jutro robie to na sniadanie wyglada super

  2. Cudna! Wygląda pięknie, nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia 🙂

  3. Smakuje tez cudnie

  4. Anonim says:

    Właśnie zrobiłem, co prawda nie dałem szczypiorku bo nie miałem, ale bardzo fajnie wyszło z awokado. Polecam obrać pomidora i konkretnie zredukować wodę .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.