Dania główne Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Wołowina po chińsku z grzybami i fasolką

DSC_1699aaaa

Składniki: 

  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 300 g pieczarek
  • 300 g fasolki szparagowej
  • biała część pora
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego do smażenia)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • około 5 łyżek sosu sojowego
  • około 2 cm kawałek imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • dodatki: makaron ryżowy ewentualnie ryż
  • do podania: kiełki, uprażony lekko sezam, świeża kolendra, sok z 1/2 limonki

Przygotowanie: 

Najpierw przygotowujemy warzywa: marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce warzywnej o grubych oczkach; pieczarki myjemy i również ścieramy na tarce. Pora dokładnie myjemy, przekrawamy na 4 części wzdłuż i następnie szatkujemy w drobne paseczki. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na około 3-4 części. Czosnek, imbir i chilli drobno siekamy.

Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pora, marchewkę, imbir, czosnek oraz chilli. Wszystko smażymy około 2-3 minut aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć (ale nie powinny się zrumienić). Następnie dodajemy mięso, połowę sosu sojowego, olej sezamowy oraz mieloną kolendrę i znowu smażymy, tym razem aż mięso przestanie być czerwone. Dodajemy pieczarki i fasolkę i smażymy jeszcze około 5 – 10 minut – pieczarki powinny puścić całą wodę i ją odparować, a fasolka lekko zmięknąć ale nadal pozostać jędrna. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku sosem sojowym.

Podajemy wymieszane z makaronem azjatyckim albo po prostu z ryżem. Danie posypujemy kiełkami, sezamem, świeżą kolendrą i obowiązkowo skrapiamy sokiem z limonki.

Uwagi: 

Można użyć innego rodzaju mięsa, albo nawet pokrojonego w kostkę kurczaka lub tofu.

Ja dałam 1 papryczkę chilli i danie było dość pikantne, jeśli lubicie bardziej lub mniej ostre smaki, dostosujcie ilość papryczki.

DSC_1696aaaaa

 

 

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.