Składniki (na 4 – 5 sporych kotletów):
Kotlety
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 7 sporych jajek
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz, ostra mielona papryka (można użyć wędzonej)
- około 2 łyżek płatków owsianych do obtoczenia
- masło klarowane do smażenia
Sos kurkowy
- około 150 g oczyszczonych kurek
- 1 łyżka masła
- 1 młoda cebulka
- 2 łyżki dobrego serka kanapkowego z ziołami
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz do smaku
Mizeria
- 4 ogórki gruntowe
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam grecki)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kotlety: 6 jajek gotujemy na twardo: jajka wkładamy do garnka z wodą i gotujemy, kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 8 minut od momentu zagotowania. Następnie zalewamy zimną wodą i studzimy chwilę. Kiedy jajka nie są już gorące, obieramy je ze skorupek, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
W międzyczasie przygotowujemy kaszę jaglaną: do garnuszka wsypujemy kaszę, zalewamy mlekiem i gotujemy wg przepisu na opakowaniu (około 15 minut). Ugotowaną kasze dodajemy do rozgniecionych jajek i wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze ugniatamy widelcem.
Masę doprawiamy do smaku, dodajemy koperek i przyprawy.
Następnie, kiedy masa nie jest już bardzo gorąca dodajemy 1 surowe jajko oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy, masa powinna się już dobrze zlepić.
Ręcznie lepimy kotleciki, obtaczamy w płatkach owsianych i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym (1-2 łyżki) przez kilka minut z każdej strony aż kotleciki ładnie się zrumienią.
Sos kurkowy: W międzyczasie przygotowujemy sos kurkowy. Na patelnię dajemy masło, następnie posiekaną drobno cebulkę oraz oczyszczone i pocięte na mniejsze części kurki. Wszystko smażymy kilka minut aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy serek oraz pomidory pokrojone na połówki, mieszamy i smażymy jeszcze dosłownie 2 minuty. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem (kurki solimy zawsze na koniec smażenia).
Mizeria: Ogórki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do miseczki. Dodajemy jogurt, posiekany koperek i doprawiamy do smaku.
Inspiracja Kwestia Smaku.
Świetna sprawa z tymi kotletami! Jeszcze takich nie próbowałam, a że kocham jajka to na pewno bardzo mi zasmakują :).