Kasza jaglana, łosoś, sezonowe szparagi, do tego pyszna pieczona papryka, cukinia i czerwona cebula. Wszystko połączone z dużą ilością aromatycznego koperku oraz dobrze doprawione. Zestaw idealny na lunch, do pracy do pojemnika czy też na kolację. Można zjadać na ciepło, dobrze się to odgrzewa, albo na zimno.
Składniki (na około 3 porcje):
Kasza
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sos sojowy do smaku
- pęczek koperku
Łosoś
- 300 g łososia
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
Warzywa
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 1 mała cukinia
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, po około łyżeczce suszonej bazylii, oregano (mogą być też zioła prowansalskie) i mielonej ostrej (albo słodkiej) papryki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, do wody dodajemy kurkumę następnie doprawiamy do smaku sosem sojowym (około 1/2 łyżki).
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce (same się złamią w odpowiednim miejscu); cebulę kroimy w średnią kostkę; cukinię kroimy w półplasterki; paprykę kroimy na cząstki podobnej wielkości co cukinię. Wszystkie warzywa układamy na blaszce, skrapiamy oliwą oraz doprawiamy przyprawami. Warzywa poza szparagami wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut (dobrze żeby warzywa nadal były jędrne), szparagi dokładamy po około 15 minutach.
Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym doprawiamy przyprawami, sosem sojowym, sokiem z cytryny i miodem, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut (w zależności od grubości filetu). Możemy oczywiście ułożyć go obok warzyw na blaszce.
Gorącą kaszę mieszamy z upieczonym i lekko rozdrobnionym łososiem oraz z upieczonymi warzywami. Doprawiamy dużą ilością posiekanego koperku oraz ewentualnie jeszcze solą (lub sosem sojowym) i pieprzem.
Inspiracja tu.