Dania główne Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Kolorowe szaszłyki z kurczaka z warzywami

DSC_1443aaaaaaaaaa

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie)

Przyprawy:

  • oliwa z oliwek około 2-3 łyżki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • po 2 łyżeczki suszonego oregano i suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki w proszku
  • po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry oraz kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki (opcjonalnie)

Dodatki: Tzatziki

  • 1/2 ogórka
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (może być grecki ale nie musi)
  • 1 ząbek czosnku
  • garść koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 

Kurczaka kroimy w około 2 cm kostkę, cukinię kroimy w około 0.5 cm plasterki, czerwoną cebulę w ćwiartki i następnie rozdzielamy na warstwy, natomiast paprykę kroimy w cząstki podobnej wielkości co pozostałe składniki. Chilli kroimy w kosteczkę.

Kurczaka i chilli wkładamy do jednego naczynia, dodajemy łyżkę oliwy, sól pieprz oraz: tymianek, koper włoski, kolendrę, kmin rzymski, kurkumę oraz paprykę w proszku (zwykłą i wędzoną); dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę . Cukinię, paprykę oraz cebulę wkładamy do drugiego naczynia, dodajemy oliwę, sól, pieprz, oregano oraz bazylię, mieszamy i odstawiamy.

Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno po kawałku kurczaka, cukinii, papryki i cebuli aż do skończenia składników (mi wyszło 6 szaszłyków).

Szaszłyki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut. Możemy je oczywiście też zrobić na grillu albo na patelni grillowej.

Tzatziki: Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na trochę aż odcieknie z niego woda, którą następnie odlewamy. Dodajemy jogurt, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

DSC_1439aaaaaaa DSC_1444aaaaaa

Inspiracja tu

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.