Przepyszne i bardzo proste danie, idealne na przekąskę albo na obiad 🙂
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plasterków szynki
- kilka plasterków ulubionego żółtego sera (ja dałam szwajcarski)
- trochę parmezanu
- odrobina oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki (same pękną w odpowiednim miejscu). Warzywa myjemy, osuszamy następnie lekko skrapiamy oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem.
Ciasto francuskie kroimy w dość małe kwadraty (u mnie wyszło 24).
Na każdym kwadracie kładziemy kawałek szynki, następnie plasterek sera oraz wszystko oprószamy lekko ziołami (dosłownie odrobinę, zioła mają podkreślić smak a nie go zdominować).
Do kwadracików ciasta wkładamy do jednym lub po dwa szparagi. Wszystko posypujemy startym parmezanem i następnie zawijamy każdego szparaga w ciasto. Ja kładłam szparagi na kwadratach ciasta po przekątnej, wtedy ładniej się prezentują.
Szparagi układamy na blaszce z papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 18 minut. Szparagi powinny być miękkie, a ciasto zarumienione z wierzchu.
Smacznego!
Pyszne aż oczy się rwą :).
Ooo, wygląda niesamowicie 🙂 Aż mi ślinka pociekła. Kocham szparagi!.