Dania główne Dania mięsne Przekąski Warzywa w roli głównej

Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem

Przepyszne i bardzo proste danie, idealne na przekąskę albo na obiad 🙂

DSC_1304aaaaaaaaa

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka plasterków szynki
  • kilka plasterków ulubionego żółtego sera (ja dałam szwajcarski)
  • trochę parmezanu
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.

Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki (same pękną w odpowiednim miejscu). Warzywa myjemy, osuszamy następnie lekko skrapiamy oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem.

Ciasto francuskie kroimy w dość małe kwadraty (u mnie wyszło 24).

Na każdym kwadracie kładziemy kawałek szynki, następnie plasterek sera oraz wszystko oprószamy lekko ziołami (dosłownie odrobinę, zioła mają podkreślić smak a nie go zdominować).

Do kwadracików ciasta wkładamy do jednym lub po dwa szparagi. Wszystko posypujemy startym parmezanem i następnie zawijamy każdego szparaga w ciasto. Ja kładłam szparagi na kwadratach ciasta po przekątnej, wtedy ładniej się prezentują.

Szparagi układamy na blaszce z papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 18 minut. Szparagi powinny być miękkie, a ciasto zarumienione z wierzchu.

Smacznego!

DSC_1300aaaaaaaaaaa gif

 

You may also like...

2 Comments

  1. Pyszne aż oczy się rwą :).

  2. Ooo, wygląda niesamowicie 🙂 Aż mi ślinka pociekła. Kocham szparagi!.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.