Dania główne Przekąski Sałatki Warzywa w roli głównej

Carpaccio z buraka z hummusem

Na prawdę wspaniałe danie! Dobre na kolację albo na przystawkę! Polecam! 🙂

Składniki (na 2 porcje):

Buraczki

  • około 4 upieczonych buraczków
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól, pieprz do smaku

Hummus

  • 1 kubek ugotowanej ciecierzycy*
  • 1.5 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • około 3-4 łyżki przegotowanej wody

Carpaccio

  • lekko podprażony na suchej patelni sezam (około 1-2 łyżeczki)
  • sałata lub rukola
  • pestki z 1 granatu

*najlepiej zrobić go z ciecierzycy namoczonej przez noc i świeżo ugotowanej. Jednak cieciorka z puszki też się nada.

Przygotowanie:

Buraczki: Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1-1.5 godziny aż będą miękkie (czas zależy od wielkości buraczków). Polecam od razu upiec więcej i zrobić kilka dań z użyciem tych warzyw – przepisy tu. Ostudzone buraczki obieramy i kroimy w plasterki (może być na mandolinie), następnie mieszamy je z pozostałymi składnikami (sól, pieprz, olej, ocet, miód) i odstawiamy żeby się zamarynowały.

Hummus: Do cieciorki dodajemy pozostałe składniki i wszystko blendujemy na gładką masę. Hummus powinien być kremowy, więc trzeba do niego dodać trochę wody aby miał odpowiednią konsystencję. Doprawiamy do smaku.

Carpaccio: Na talerzu układamy buraczki, następnie kładziemy na wierzchu hummus. Dodajemy jeszcze rukolę lub sałatę i wszystko posypujemy pestkami z granatu i uprażonymi ziarenkami sezamu.

DSC_0418aaaa

Inspiracja tu.

 

You may also like...

4 Comments

  1. Jestem psychofanką carpaccio z buraków! 😉 Mogłabym jeść codziennie! :).

  2. Uwielbiam takie smaki! Zdjęcia piękne, przepisy proste, ale niesamowite 🙂 zapraszam częściej do mnie 😉 http://rodemzkuchni.blogspot.com/

    1. Sylwia-Follow the Taste says:

      Dziękuję! Będę odwiedzać! 🙂

  3. Uwielbiam hummus, ten Twój wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.