Dania główne Dania mięsne Przekąski Warzywa w roli głównej

Kabaczki faszerowane kurkami i mięsem mielonym

DSC_0031aaaaa

Składniki:

  • 5 kabaczków*
  • 500 g mięsa mielonego (użyłam wołowiny 7% tłuszczu)
  • około 200-300 g kurek
  • 250 g siekanych pomidorów bez skórki (można dać z puszki/kartonika albo świeżych w sezonie)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • przyprawy: około 1 łyżeczki kuminu, około 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku do smaku, ostra papryka w proszku do smaku, szczypta cynamonu i mała szczypta gałki muszkatołowej, sporo suszonego oregano do smaku
  • 1/2 kostki sera feta

*Myślę, że możecie też użyć cukinii lub bakłażanów (te drugie trzeba dłużej podpiekać, aby skórka zrobiła się zupełnie miękka).

Przygotowanie:

Kabaczki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy z nich środek zostawiając trochę miąższu i skórkę (nie wyrzucamy wydrążonego miąższu – dodamy go do farszu). Lekko skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem i układamy na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy kabaczki i podpiekamy około 15 minut.

Przygotowujemy farsz: Cebulę drobno kroimy, wrzucamy na patelnię, dodajemy około 1 łyżki oliwy z oliwek i lekko szklimy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, oraz dokładnie umyte i lekko posiekane kurki. Wszystko dusimy około 5 minut. Dodajemy mięso mielone oraz przyprawy, sól oraz pieprz. Smażymy aż mięso przestanie być surowe (około kolejnych 5 minut). Na patelnię dodajemy pomidory, posiekany drobniej miąższ z kabaczków, wszystko przykrywamy i dusimy około 15 minut, aż grzyby zmiękną i smaki się przegryzą. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Farsz powinien być dosyć gęsty.

Podpieczone kabaczki nadziewamy hojnie farszem, oprószamy pokruszonym serem feta i wkładamy do piekarnika na 20 minut (nadal 180 stopni).

Po tym czasie kabaczki są gotowe do jedzenia. Polecam! Smacznego! 🙂

DSC_0018aaa DSC_0021aaaa DSC_0023aaaa DSC_0025aaa DSC_0035aaaa DSC_0034aaaa DSC_0030aaaa

 Pora na kurki 2015
Pora na pomidora!

You may also like...

4 Comments

  1. Twoje kabaczki prezentują się przepysznie. Chętnie bym schrupała 🙂
    Dziękuję za udział w akcji „Pora na kurki 2015”
    Pozdrawiam
    Iwona

    http://www.smakowitejadlo.com

  2. Te kabaczki wyglądają niezwykle apetycznie. 🙂
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :).

  3. Rewelacyjne kabaczki :)))

  4. MarysiaH says:

    Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mna? Nie bedzie latwo ale trzeba sie wziac za siebie. Szukalam duzo w necie i mam juz dobry plan na chudniecie, wpiszcie sobie w google – xxally radzi jak szybko schudnac – i powiedzcie co o tym myslicie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.