Składniki:
- 2 duże garście fasolki szparagowej
- pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem (około 5 sztuk)
- 2 spore pomidory
- 1 spory ząbek czosnku
- około 2 łyżek oliwy z oliwek
- pestki i orzechy: ja użyłam po płaskiej łyżce pestek z dyni, słupków migdałów i pinii
- trochę pokruszonego sera pleśniowego (użyłam z niebieską pleśnią)
- w wersji nie wegetariańskiej: około 4 plasterki boczku
- przyprawy: sol, pieprz, ostra papryka, suszona i świeża bazylia
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i przecinamy na pół. Gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody, bez przykrycia przez 15 minut (ma pozostać jędrna i lekko al dente).
Orzeszki i pestki prażymy na suchej patelni aż lekko się zrumienią ( możemy w sumie użyć dowolnej mieszanki, ale pestki z dyni i migdały pasują najlepiej).
Jeśli używamy boczku (ja dałam ten składnik dla mojego mięsożernego Lubego, sama zjadłam wege) plasterki należy usmażyć na chrupiąco (bez tłuszczu, smażymy kilka minut z każdej strony, odkładamy na ręcznik papierowy).
Na sporą patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekane cebulki ze szczypiorkiem oraz drobno posiekany czosnek. Wszystko smażymy około 2-3 minut. Dodajemy odcedzoną fasolkę, doprawiamy do smaku (około 2 łyżeczki suszonej bazylii + ostrość + słoność jak chcemy). Wszystko smażymy aż fasolka nabierze temperatury i połączy się ze składnikami. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy jeszcze dosłownie 2 minuty żeby woda z pomidorów odparowała.
Zdejmujemy z ognia. Na wierzch dajemy pestki i orzechy, pokruszony ser pleśniowy, świeże listki bazylii oraz boczek (opcjonalnie).
To danie to doskonały dodatek do obiadu, czy też do dań z grilla (w wersji wege). Jednak samo w sobie może również stanowić posiłek, ja np. wzięłam do pracy jako lunchbox.
Hej Sylwia! 🙂 Nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog Award. Wszystkie szczegóły i pytania u mnie we wpisie http://www.karointhekitchen.com/przy-stole/liebster-blog-award/ Mam nadzieję że się dołączysz i pociągniemy dalej propagowanie mniej znanych, a wartych zobaczenia blogów 🙂
Hej! Niezmiernie mi miło, ale już brałam udział w tej zabawie: http://www.followthetaste.pl/liebster-blog-award-x-4/
Dziękuję i Pozdrawiam!!! 🙂