Dania główne Przekąski Sałatki Warzywa w roli głównej

Sałatka ze szparagami, awokado, jajkiem w koszulce z pesto

DSC_0118aa

Składniki:

  • sałata (lub ulubiona mieszanka sałat) kilka liści
  • około 6-7 cienkich szparagów
  • 1/2 awokado
  • 1 młody szczypiorek z cebulką
  • jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Dressing

  • 1 garść liści bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1/2 łyżki lekko uprażonych na suchej patelni migdałów
  • odrobina soku z cytryny
  • odrobinka soli i pieprzu

Przygotowanie:

Dressing: Wszystkie składniki dressingu miksujemy na gładkie pesto. Doprawiamy do smaku (pamiętamy że dressing musi być wyrazisty).

Sałatka: Sałatę myjemy i osuszamy, układamy na talerz. Awokado kroimy w plasterki, szczypiorek w kostkę. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce, kroimy na mniejsze części. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie – najpierw końcówki przez 4 minuty, następnie dorzucamy główki i gotujemy jeszcze 2 minuty, szparagi powinny być al dente. (Pamiętajcie, że użyłam cienkich szparagów, jeśli używamy grubszych czas gotowania należy wydłużyć do około 10 minut). Ugotowane warzywa, przelewamy od razu zimną wodą i dodajemy do sałatki.

Jajko: W sporym garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę soli i 1 łyżeczke soku z cytryny (można zamiast tego dać odrobinę octu). Jajko wbijamy delikatnie do filiżanki. Wodę w garnku mieszamy tak aby powstał na środku wir, następnie w środek delikatnie wlewamy jajko. Białko powinno zawinąć się wokół żółtka, można delikatnie pomóc przy pomocy łyżki. Jajko gotujemy około 2 minut, po czym wyjmujemy łyżką cedzakową, lekko odsączamy i kładziemy na sałatce.

Sałatkę polewamy dressingiem pesto, rozcinamy jajko (żółtko powinno być płynne), mieszamy i zajadamy!

DSC_0114aa DSC_0115aa DSC_0111aa DSC_0108aa

 Inspiracja tu.

 

 

You may also like...

1 Comment

  1. Ale piękna i zielona sałatka <3 I do tego same pyszności w niej, i awokado, i szparagi, uwielbiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.