Idealne wiosenne danie! Dobre na śniadanie, obiad czy kolację. W dodatku robi się je wyjątkowo szybko! 🙂
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- około 100 g świeżego zielonego groszku
- pęczek szczypiorku
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków mięty
- świeżo starty parmezan (opcjonalnie)
- sól, pieprz, płatki chilli
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy szparagi i zielony groszek. Wszystko smażymy chwilkę, następnie zalewamy odrobiną wody i gotujemy około 8 minut (warzywa muszą pozostać chrupiące! a woda musi całkowicie odparować). Dodajemy odrobinę soli, pieprzu i płatków chilli do smaku.
Jaka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy dokładnie widelcem. Dodajemy jogurt naturalny, troszkę soli, pieprzu i kilka (około 3-4) posiekane listki mięty. Wszystko jeszcze raz dokładnie ubijamy widelcem.
Do warzyw dodajemy posiekany szczypiorek (można trochę zostawić do dekoracji) i zalewamy wszystko masą jajeczno – jogurtową. Wszystko lekko mieszamy, tak aby masa wlała się dokładnie pomiędzy warzywa. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu kilka minut, aż masa jajeczna dokładnie się zetnie.
Omlet posypujemy parmezanem, dekorujemy listkami mięty, szczypiorkiem i ewentualnie jeszcze odrobiną jogurtu.
Uwagi:
Najlepiej smakuje oczywiście świeży groszek, ale możemy spokojnie dać też groszek mrożony.
Zamiast parmezanu można użyć też innego ulubionego sera, albo nawet białego sera twarogowego. Można również zupełnie pominąć ser.
Do frittaty będzie pasowała jeszcze np. świeża bazylia.
Dla miłośników smaku masła można zastąpić nim oliwę z oliwek, albo dać np. pół na pół.