Dania główne Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Buraczane curry z kurczakiem i kalafiorem

Aromatyczne i do tego nie zbyt trudne curry. Jako, że mój luby uwielbia potrawy curry bardzo często goszczą one na naszym stole. Jednak, żeby nie było nudno i monotonnie staram się zawsze dodać do tego dania nowe smaki. Tym razem padło na buraka! Dodaje on ciekawy słodki smak i doskonale komponuje się z mlekiem kokosowym i imbirem. Do tego jeszcze moje ulubione warzywo do curry – kalafior.

DSC_0310aa

Składniki (na około 4 porcje):

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 duży burak
  • 1/2 dużego kalafiora
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • około 1 cm świeżego imbiru
  • trochę soku z cytryny lub limonki
  • przyprawy: około 2 łyżeczki curry w proszku, 1 łyżeczka kurkumy, około 1/2 łyżeczki chilli w proszku, odrobina suszonej bazylii, sól
  • do podania: ryż (użyłam zwykły z dzikim, ale doskonale będzie pasował np. jaśminowy lub basmati)

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy lekko solą, bazylią, kurkumą, curry, ostrą papryką (używamy mniej więcej 1/3 z podanej ilości przypraw) i odstawiamy aby się zamarynował (jeśli mamy czas, można wrzucić na kilka godzin do lodówki, ale nie jest to konieczne).

Na patelnię wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pokrojonego na różyczki kalafiora i następnie obranego, startego na grubych oczkach buraka. Dodajemy trochę soli oraz pozostałe przyprawy (curry, kurkumę, chilli), dodajemy również obrany i pokrojony w drobną kosteczkę kawałek imbiru. Wszystko mieszamy, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez około 15 minut aż kalafior lekko zmięknie.

Po tym czasie dodajemy kurczaka, zanurzamy go w sosie przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec jeszcze doprawiamy wszystko do smaku dodając w razie potrzeby więcej przypraw, Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki, żeby trochę zrównoważyć słodkość buraka i podajemy z ryżem.

Wskazówki:

Do curry możemy dodać również świeżą papryczkę chilli, jeśli lubimy ostre smaki.

Kalafior nie powinien się rozgotować tylko być lekko al dente. Należy więc go sprawdzać i dostosować czas gotowania w zależności od wielkości różyczek. Gotując kalafiora należy kontrolować ilość płynu i w razie potrzeby dodać trochę wody do sosu.

Kurczaka można wcześniej podsmażyć i dopiero po tym dodać go do sosu.

DSC_0316aa

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.