Sałatki Warzywa w roli głównej

Surówka z czerwonej kapusty, marchewki i jabłka

DSC_0813aa

Składniki:

Surówka

  • 1/2 małej czerwonej kapusty – drobno poszatkowana
  • 1 jabłko – starte na tarce o grubych oczkach (ja starłam razem ze skórką)
  • 1 marchewka – starta na tarce o grubych oczkach (wcześniej umyłam i obrałam)
  • 1/2 czerwonej cebuli – drobno posiekana
  • spora garść suszonej żurawiny – może być pokrojona na połówki lub ćwiartki
  • spora garść natki pietruszki – drobno posiekana

Sos

  • 1 łyżka majonezu
  • pół łyżki miodu
  • 2-3 łyżeczki tahini (opcjonalnie, ale polecam bardzo!)
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do miski wkładamy kapustę, jabłko, marchewkę, czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki. Mieszamy razem wszystkie składniki sosu i zalewamy nim sałatkę, doprawiamy do smaku. Surówka smakuje najlepiej jak przegryzie się kilka minut (albo kilka godzin w lodówce). Przed samym jedzeniem dodajemy suszoną żurawinę – oczywiście można dodać ją również na samym początku, ale jeśli będzie dodana na końcu to nadal pozostanie lekko chrupiąca i nie rozmięknie w sałatce.

DSC_0815aa DSC_0813ba

 

 

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.