Przekąski

Omlet z winogronami i rozmarynem

Idealne późne, jesienne śniadanie 🙂

DSC_0259aa

Składniki:

  • 3 jajka
  • garść winogron (mogą być czerwone, białe, jakie lubimy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka rozmarynu*
  • odrobina sera np. parmezanu lub mozzarelli (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

*można użyć świeżego lub suszonego. Ja dałam suszony

Przygotowanie:

Winogrona umyć, pokroić na połówki i wyjąć pestki jeśli są. Na patelni lekko rozgrzać oliwę z oliwek, dodać winogrona i smażyć około 2-3 minut aż lekko zaczną się rumienić. Dodać posiekany rozmaryn i smażyć jeszcze chwile aż uwolni swój aromat. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i pieprzu i dokładnie roztrzepać widelcem lub trzepaczką aby jajka zrobiły się puszyste. Podsmażone winogrona zalać masą jajeczną, na wierzchu położyć kawałki sera mozzarella (ja tak zrobiłam), albo jak wolimy to posypać po wierzchu startym parmezanem. Omlet przykryć i smażyć na małym ogniu około 5 minut, aż cały się zetnie.

DSC_0255aa

You may also like...

1 Comment

  1. fajny omlet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.