Kasza bulgur – to moje ostatnie kulinarne odkrycie! Bulgur pochodzi z krajów Arabskich i jest to kasza produkowana z twardej pszenicy, jest trochę podobna do kuskusu, ale wg mnie bardziej wyrazista. Kasza ta jest bardzo smaczna i lekko orzechowa w smaku, ale przede wszystkim zawiera dużo błonnika oraz wartości odżywczych! Dodatkowa ma ona niski indeks glikemiczny co oznacza, że spokojnie możemy zjadać ją nawet będąc na jakiejś wymyślnej diecie 😉
Z racji tego, że kasza ta pochodzi z krajów Arabskich proponuję wam danie lekko inspirowane kuchnią z tego właśnie regionu.
Składniki (na 4 papryki):
- 4 papryki (kolor dowolny)
- 1 szklanka kaszy bulgur*
- około 150 ml passaty pomidorowej
- 1 czerwona cebula
- kilka (około 6-7) suszonych moreli
- 200 g świeżego szpinaku
- około 1 łyżka orzeszków pinii
- odrobina tartego ulubionego sera (u mnie mozzarella)
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, przyprawy: 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, słodka i ostra papryka w proszku do smaku
* Oczywiście jeśli nie znajdziecie kaszy bulgur w sklepie można zastąpić ją np. kaszą jaglaną czy kuskusem
Przygotowanie:
Farsz: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale około 1-2 minuty krócej – tak aby była al dente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Po tym czasie dodać masło oraz mielony kumin i kolendrę i lekko przesmażyć. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę suszone morele oraz ugotowany bulgur. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy passate pomidorową, szpinak oraz doprawiamy do smaku. Wszystko smażymy dosłownie chwilę, aby składniki się tylko dobrze wymieszały i na koniec dodajemy orzeszki pinii.
Składanie: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Papryki umyć oraz od góry wykroić z nich gniazda nasienne. Każdą paprykę skropić delikatnie oliwą z oliwek oraz oprószyć lekko solą i pieprzem ze środka i na zewnątrz. Papryki dokładnie nadziać farszem, ułożyć w naczyniu żaroodopornym przykryć (można po prostu folią aluminiową, nie musi być szczelnie) oraz piec około 45 minut. Następnie posypać papryki startym serem i piec jeszcze około 15 minut aż ser się zrumieni (można zwiększyć temp. do 200 stopni). Papryki powinny być miękkie i lekko zrumienione.
Ja tez kupiłam taką kaszę. I zrobię to, wygląda super.