Dania główne Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Kurczak zapiekany z mozzarellą i pomidorami

Sezon na pomidory nadal trwa, uwielbiam je w każdej postaci. Kolejny przepis z użyciem tych pysznych warzyw to kurczak faszerowany szynką parmeńską, bazylią oraz mozzarellą, obłożony pomidorami i zapieczony. Dla dodatkowego aromatu dodałam do dania skórkę z cytryny i kurczaka wcześniej lekko obsmażyłam. Jako dodatek do dania dałam, z racji tego, że danie jest włoskie, makaron. Wymieszałam go z powstałym podczas pieczenia sosem z pomidorów i dodałam świeże listki bazylii. Dobrym dodatkiem do tego dania mogłoby być również po prostu świeże, chrupiące pieczywo.

DSC_1158aa

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (nie za duże)
  • 1-2 czerwone pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • skórka otarta z jednej cytryny (wcześniej sparzonej i dokładnie umytej)
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • kilka listków świeżej bazylii + kilka listków do podania gotowego dania
  • 1/2 łyżki masła (klarowanego najlepiej)
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, odrobina suszonej bazylii

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kurczaka myjemy, oczyszczamy, przecinamy na pół, ale nie do końca – tak aby powstała kieszeń. Następnie rozkładamy, przykrywamy folią i lekko (tak aby nie uszkodzić mięsa) roztłukujemy mięso na cieńsze kotlety. Kurczaka przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem oraz odrobiną suszonej bazylii. Do środka wkładamy po dwa plasterki szynki parmeńskiej, po kilka listków bazylii, po około 1/3 kulki mozzarelli oraz odrobinę skórki z cytryny. Wszystko zawijamy w roladki (do spięcia roladek można użyć wykałaczek). Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wkładamy kurczaka i obsmażamy lekko z każdej strony, podczas smażenia dorzucamy na patelnię pozostałą skórkę z cytryny (w połączeniu z masłem utworzy się cytrynowo-maślany sos). Obsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewając go powstałym podczas smażenia sosem. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki (albo pół-plasterki) pomidory, lekko oprószamy jeszcze solą i pieprzem. Jeśli bardzo nie lubicie skórki z pomidorów, można je wcześniej sparzyć i obrać, ja jednak zostawiłam je ze skórką. Wszystko wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut (aż z kurczaka zacznie wypływać ser), na około 10 minut przed końcem pieczenia, na wierzchu układamy pozostałą mozzarellę. Gotowe danie podajemy posypane świeżą bazylią.

DSC_1146aa DSC_1149aa

You may also like...

7 Comments

  1. Bardzo lubię drób, więc muszę wykorzystać Twój przepis. Jestem ciekawa jakby smakował z suszonymi pomidorami :).

    1. Sylwia-Follow the Taste says:

      Myślę, że suszone pomidory też by doskonale do tego dania pasowały 🙂

  2. Ja znam ten przepis i cała moja rodzinka bardzo go lubi :).

  3. mmmm… przepis jest niesaowity! Uwielbiam takie połączenie smaków! Pozdrawiam!! ( mam nadzieję, że komentarz się nie zdubluje, bo coś mi się zawiesiło podczas dodawania poprzedniego).

  4. Obiad idealny ;))

  5. Mmm pychota 🙂

    Zapraszam do mnie na razowe ślimaczki cynamonowe!

    http://www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

  6. Kocham tę wersję kurczaka – mozzarella, pomidory, uwielbiam !.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.