Dania główne Dania mięsne

Zrazy wołowe

Tradycyjne zrazy z ogóreczkiem w pysznym sosie.

DSC_1054aa

Składniki:

  • 4 kotlety wołowe (każdy po około 100 g), najlepiej np. ligawa albo udziec
  • kilka ogórków kiszonych
  • 2 marchewki
  • 2 spore cebulki szalotki
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka, odrobina suszonego tymianku i oregano
  • Dodatki: Np. pure z ziemniaków i ulubiona surówka

Przygotowanie:

Mięso roztłuc na dość cienkie kotlety, obsypać z obu stron lekko solą, pieprzem i słodką papryką. Do środka włożyć ogórki i dokładnie zawinąć (najlepiej spiąć wykałaczkami, żeby się nie rozpadły). Na patelni rozgrzać olej oraz masło, mięso oprószyć delikatnie mąką i obsmażyć dokładnie z obu stron (uwaga! robimy to na dość małym ogniu żeby masło się nie przypaliło). Kiedy mięso jest już lekko zrumienione dodajemy posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Po tym czasie dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone w plasterki marchewki. Wszystko zalewamy wodą (około 2 szklanki), wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Zrazy przykrywamy i dusimy na małym ogniu około godzinę, aż mięso będzie miękkie (powinno rozpływać się w ustach) i sos zgęstnieje. W między czasie co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy sos za bardzo nie odparował. Kiedy zrazy są już miękkie wszystko jeszcze doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz podajemy, najlepiej z tradycyjnie z ziemniakami i surówką 🙂

DSC_1056aa

You may also like...

2 Comments

  1. Dorota says:

    nie ma to jak dobry tradycyjny obiad.

  2. Markuzo says:

    Zapewne smaczny, normalny obiad, po kt.órym czuję się sytym i najedzonym. Podaję z sałatką szwedzką (Pińczów), oraz zapiekanymi pieczarkami (ew. borowiki 🙂 CZłowiek najedzony jest szczęśliwszy. Polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.