Okazja na upieczenie ciasta była podwójna: jedna moja koleżanka miała urodziny, a kolejna kończyła swoją wymianę i wracała do Polski. Więc trzeba było to uczcić 🙂 Takie ciasto jest doskonałe, wyszło go na prawdę dużo i każdy z gości dostał kawałek.
W dodatku ciasto marchewkowe ma swój tradycyjny słodki smak, ja dodałam do niego cynamonu oraz imbiru, którego delikatna nuta świetnie połączyła się z kremem limonkowym dając lekko orientalny aromat ciasta.
Składniki:
Ciasto
- 6 małych lub 5 dużych jajek
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 szklanki drobno startej marchewki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Krem
- 500 g mascarpone
- 3 limonki
- cukier puder do smaku
- duża garść pistacji (albo innych ulubionych orzechów)
Przygotowanie:
Ciasto: Jajka wbić do sporej miski, dodać cukier i cukier waniliowy oraz zmiksować na puszystą masę (około 5-10 minut, masa powinna zmienić kolor na jaśniejszy i być puszysta). Następnie nadal ubijając na wolnych obrotach dodajemy wolną strużką olej. Do ciasta przesiać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszać (najlepiej drewnianą łopatką), już nie miksować. Po kolei dodawać resztę składników: marchewkę, cynamon oraz imbir i dokładnie, ale delikatnie mieszać. Ciasto wyłożyć na formę wysmarowaną masłem i piec około 40-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy wystudzić.
Krem: Mascarpone przełożyć do miski. Limonki sparzyć i dodać do serka otartą drobno skórkę i sok. Następnie dodać cukier puder wedle uznania – masa nie powinna być za słodka, ja preferuję lekko kwaśną, ale jak kto woli, kilka łyżek cukru na pewno będzie potrzeba.
Składanie: Ostudzone ciasto przekroić na dwie części, w środek dać połowę masy mascarpone i przykryć drugą połówką. Na wierzchu rozsmarować drugą część masy i wszystko posypać pokruszonymi orzechami.
muszę zrobić bo nigdy tego typu ciasta nie robiłam