Pyszna surówka z kapusty oraz marchewki, doskonale doprawiona sosem majonezowo-jogurtowym.
Składniki:
- 1/4 główki białej kapusty
- 1/4 małej główki czerwonej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 1 mała lub 1/2 dużej czerwonej cebuli
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (dałam cały kubeczek 125 g)
- sok z jednej małej cytryny (lub 1/2 dużej)
- około 1 płaskiej łyżki cukru (lub do smaku)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapusty umyć, oderwać twarde zewnętrzne liście i wykroić twardy trzon, drobno poszatkować i wrzucić do miski. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz pokrojoną bardzo drobno cebulę. Wszystkie składniki sosu zmieszać ze sobą i dodać do warzyw, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Sałatka najlepsza jest po jakimś czasie, jak składniki trochę się przegryzą.
Kapusta jest bardzo zdrowa należy ją często jeść. Polacy zapomnieli że mają takie warzywa jak kakusta, burak, brukselka.
Jaka smakowita sałatka i absolutnie w moim guście;).