Składniki (na 8 naleśników):
Naleśniki
- 1 kubek mąki
- 1 kubek mleka
- 1 pęczek bazylii
- szczypta soli
- 3 jajka
- 25 gram masła
Szpinak
- 500 g świeżego szpinaku*
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 łyżki śmietany 15%
- odrobina soli, świeżo mielony pieprz, płatki chilli, odrobina suszonej bazylii
- 1 roladka koziego sera (około 100g)
*oczywiście można użyć mrożonego szpinaku, ale polecam ten mrożony w liściach, a nie rozdrobniony
Przygotowanie:
Naleśniki: Do sporej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, sól, bazylię oraz roztopione i ostudzone masło. Wszystko blendujemy (najlepiej ręcznym blenderem), albo miksujemy, aż bazylia się rozdrobni i naleśniki będą miały zielony kolor. Następnie na lekko rozgrzanej patelni teflonowej wlewamy po chochelce ciasta, rozprowadzamy i smażymy naleśniki po około 2 minuty z każdej strony. Naleśniki są bardzo puszyste i delikatne, przez to że masa została zmiksowana, więc należy je ostrożnie przewracać.
Szpinak: Na patelnie wrzucamy masło i oliwę, kiedy masło się roztopi dodajemy posiekany czosnek. Po chwili dodajemy umyty szpinak (można partiami, jeśli się nie mieści na raz) i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy aż szpinak puści wodę i zmniejszy swoją objętość. Następnie dodajemy śmietanę oraz doprawiamy do smaku. Wszystko smażymy jeszcze aż sos będzie bardzo gęsty i cała woda odparuje.
Składanie: Na połowę naleśnika nakładamy około 2 łyżek szpinaku, dodajemy kilka plasterków roladki koziej, zwijamy w trójkącik (na pół i jeszcze raz na pół) i zjadamy.
Inspiracja tu.
Fajne naleśniki i smakowity farsz 🙂
uwielbiam te składniki . Proste i dobre.
Andrzej