Sezon na szparagi czas zacząć! Jest w końcu majówka, wszyscy spędzają czas nad jeziorem/na działce/na pikniku! W tym roku u mnie o dziwo majówki nie ma (tutaj 1 maja nie jest dniem wolnym :o), a i pogoda też nie dopisała. Ale to nic 😉
Muszę jakoś to zrekompensować, więc na śniadanie zrobiłam pyszny omlet! Niby zwykłe danie, ale dodatek szparagów, białego sera i pokruszonych orzechów włoskich sprawia, że jest to wyjątkowo zdrowe i wręcz wykwintne śniadanie.
Składniki (1 omlet):
- 2 jajka
- kilka szparagów (użyłam samych główek)
- gruby plaster białego sera twarogowego
- kilka orzechów włoskich
- pół łyżki masła
- pół łyżki oliwy z oliwek
- sól,
- odrobina (około pół łyżeczki) płatków chilli
- odrobina suszonej bazylii
Przygotowanie:
Na suchej patelni prażymy lekko orzechy włoskie (smażymy kilka minut, aż zaczną pachnieć i leciutko się zrumienią). Zdejmujemy orzechy włoskie i wrzucamy masło oraz oliwę z oliwek, dodajemy na patelnie główki szparagów i smażymy przez ok 5-7 minut, aż będą miękkie. Do miski wbijamy dwa jajka i roztrzepujemy dokładnie widelcem, dodajemy odrobinę soli, płatki chilli oraz bazylię. Kiedy szparagi są gotowe zalewamy je dokładnie jajkami, na wierzch układamy pokruszony biały ser oraz pokruszone, zrumienione orzechy włoskie. Wszystko smażymy, aż masa zetnie się z wierzchu (na wolnym ogniu, najlepiej pod przykrywką, przez kilka minut). Podajemy póki gorące. Wspaniałe, majówkowe śniadanie!
Składniki do omletu wyśmiewnite, zdrowe, poranna dawka energii i witamin. SUPER
tak , mnie też się podoba i zmawiam taki placek na śniadanie
Andrzej