Prosta i pyszna, lekka sałatka, idealna na kolację.
Składniki (na 2-3 osoby):
-
- 2 jabłka
- garść orzechów włoskich
- ok 150 g sera pleśniowego (najlepiej z zieloną lub niebieską pleśnią, może być np. Lazur)
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża sałata (można też użyć gotowej mieszanki sałat z opakowania, jest bardzo dobra)
- łyżka musztardy
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- Przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Usmażyć na gorącej pataleni z odrobiną oliwy. Piersi z kurczaka można też usmażyć na patelni grilowej, lub po prostu zrobić z grila. Jabłka i ser pleśniowy pokroić w kostkę, a orzechy włoskie drobno posiekać.
Dressing: wymieszać dokłądnie musztardę z miodem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Połączyć ze sobą wszystkie składniki sałatki (jabłka, kurczaka, ser pleśniowy, sałatę i orzechy), polać sosem, dokładnie wymieszać i podawać.
Jeśli chcemy sałatkę podać później nie polewajmy jej od razu dressingiem, gdyż sprawi on, że po dłuższym czasie sałata oklapnie – należy dodać go bezpośrednio przed podaniem.