Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Sałatka z kurczakiem, jabłkiem, serem pleśniowym i orzechami

Prosta i pyszna, lekka sałatka, idealna na kolację.

Składniki (na 2-3 osoby):

    • 2 jabłka
    • garść orzechów włoskich
    • ok 150 g sera pleśniowego (najlepiej z zieloną lub niebieską pleśnią, może być np. Lazur)
    • jedna podwójna pierś z kurczaka
    • 1 duża sałata (można też użyć gotowej mieszanki sałat z opakowania, jest bardzo dobra)
    • łyżka musztardy
    • łyżka oliwy z oliwek
    • łyżeczka miodu
    • łyżeczka soku z cytryny
    • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Usmażyć na gorącej pataleni z odrobiną oliwy. Piersi z kurczaka można też usmażyć na patelni grilowej, lub po prostu zrobić z grila. Jabłka i ser pleśniowy pokroić w kostkę, a orzechy włoskie drobno posiekać.
Dressing: wymieszać dokłądnie musztardę z miodem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Połączyć ze sobą wszystkie składniki sałatki (jabłka, kurczaka, ser pleśniowy, sałatę i orzechy), polać sosem, dokładnie wymieszać i podawać.
Jeśli chcemy sałatkę podać później nie polewajmy jej od razu dressingiem, gdyż sprawi on, że po dłuższym czasie sałata oklapnie – należy dodać go bezpośrednio przed podaniem.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.