Obłędna sałatka! Z dużą ilością warzyw, do tego chrupiąca, lekko orzechowa komosa ryżowa. Lekko inspirowana marokańską sałatką tabbouleh, która w oryginale jest z kuskusem.
Składniki (na sporą ilość, min 3 porcje):
- 1 szklanka komosy ryżowej (użyłam mieszanki kolorowej)
- 5 pomidorów
- 1 duża czerwona papryka
- 1 zielony ogórek
- 1 mała czerwona cebula
- około garści świeżej natki pietruszki
- około garści świeżej mięty
- kawałek sera feta (opcjonalnie)
- ok 2 łyżek tahini*
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
*Jeśli nie macie akurat pasty sezamowej tahini, można dać po prostu oliwę z oliwek, albo np. olej z orzechów włoskich
Przygotowanie:
Komosę ugotować do miękkości wg przepisu na opakowaniu (u mnie 15 minut). Wszystkie warzywa dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, zmieszać razem z przestudzoną quinoą. Następnie dodać posiekane świeże zioła, doprawić odrobinę solą i pieprzem, dodać tahini lub oliwę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i zjadać. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie składniki się połączą.
Sałatka jest pyszna robię podobną znajomi na początku sceptycznie podchodzili do komosy-teraz się nią zajadają!