Dania główne Dania mięsne

Stek z sosem daktylowym

DSC_0312aa

Składniki (na dwie porcje):

  • 2 steki wołowe
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu
  • odrobina suszonego rozmarynu
  • odrobina oleju roślinnego do smażenia

Sos

  • ok 5-6 suszonych daktyli
  • 1 mała czerwona cebula
  • ok 300 ml czerwonego wina (najlepiej pinot noir)
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • ok 2 łyżeczek cukru (zależy od kwaśności wina)
  • 1 czubata łyżeczka masła

Pure ziemniaczano-pietruszkowe

  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • ok 4 łyżek mleka
  • sól

Dodatki np. ugotowane brokuły, kalafior lub jakaś sałatka

Przygotowanie:

Sos: Z daktyli usunąć pestki i pokroić dość drobno, wrzucić do rondelka. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, zalać czerwonym winem. Dodać imbir, cukier i gotować przez ok 20-30 minut pod przykrywką na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki praktycznie się rozpadną. Tuż przed podaniem dodać do sosu zimne masło i dokładnie rozmieszać.

Pure: Ziemniaki i pietruszkę obrać i ugotować do miękkości (ok 20 minut). Gorące warzywa rozgnieść widelcem i od razu dodać masło, mleko i doprawić do smaku.<./p>

Steki: Mięso wyjąć z lodówki na ok 20 minut przed smażeniem, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Smażyć na rozgrzanej patelni po ok kilka minut z każdej strony (w zależności od grubości steku i stopnia wysmażenia jaki lubimy). Steki odłożyć na talerz i dać im odpocząć kilka minut, zanim zaczniemy jeść.

Wszystkie składniki dania można robić oczywiście w tym samym czasie 🙂 Smacznego!

DSC_0310aa DSC_0318aa DSC_0306aa

You may also like...

1 Comment

  1. Dorota says:

    super danie, tylko problem z dobrą wołowiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.