Dania główne Ryby i owoce morza

Ryba w panierce pistacjowo-limonkowej podana z ciepłą sałatką z kaszy gryczanej

Samo zdrowie na talerzu. Wyśmienita ryba w chrupiącej i aromatycznej panierce. Do tego polski akcent w postaci kaszy gryczanej, ale połączonej z awokado i papryką.

DSC_1703aa

Składniki (na 2 porcje):
Ryba

  • 2 filety z białej ryby bez ości i skóry (u mnie dorsz)
  • 1 jajko
  • ok 2 czubatych łyżek mąki
  • ok 2 garści obranych pistacji
  • skórka z jednej limonki
  • sok z 1/2 limonki
  • odrobina soli i pieprzu
  • olej roślinny + ok 1/2 łyżki masła do smażenia

Kasza

  • ok 1 kubek ugotowanej kaszy gryczanej (gotujemy wg przepisu na opakowaniu ok 100-150 g kaszy)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 małe papryki (u mnie żółta i czerwona)
  • ok łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 limonki
  • sól, pieprz, ok łyżeczki suszonego estragonu do smaku, opcjonalnie odrobinę ostrej papryki

Przygotowanie:

Ryba: Rybę wyjmujemy z lodówki, skrapiamy sokiem z limonki i oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na ok 10 minut żeby nabrała temperatury pokojowej. W międzyczasie pistacje drobno siekamy i mieszamy z posiekaną skórką z limonki. Rybę oprószamy mąką, obtaczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w orzechach. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy rybę po ok kilka minut z obu stron, żeby panierka lekko się zrumieniła.
Kasza: Ugotowaną, jeszcze gorącą kaszę gryczaną mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i pokrojonym awokado. Dodajemy oliwę, sok z limonki oraz przyprawy. Kaszę podajemy na ciepło.

DSC_1702aa DSC_1697aa

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.