Samo zdrowie na talerzu. Wyśmienita ryba w chrupiącej i aromatycznej panierce. Do tego polski akcent w postaci kaszy gryczanej, ale połączonej z awokado i papryką.
Składniki (na 2 porcje):
Ryba
- 2 filety z białej ryby bez ości i skóry (u mnie dorsz)
- 1 jajko
- ok 2 czubatych łyżek mąki
- ok 2 garści obranych pistacji
- skórka z jednej limonki
- sok z 1/2 limonki
- odrobina soli i pieprzu
- olej roślinny + ok 1/2 łyżki masła do smażenia
Kasza
- ok 1 kubek ugotowanej kaszy gryczanej (gotujemy wg przepisu na opakowaniu ok 100-150 g kaszy)
- 1 dojrzałe awokado
- 2 małe papryki (u mnie żółta i czerwona)
- ok łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 limonki
- sól, pieprz, ok łyżeczki suszonego estragonu do smaku, opcjonalnie odrobinę ostrej papryki
Przygotowanie:
Ryba: Rybę wyjmujemy z lodówki, skrapiamy sokiem z limonki i oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na ok 10 minut żeby nabrała temperatury pokojowej. W międzyczasie pistacje drobno siekamy i mieszamy z posiekaną skórką z limonki. Rybę oprószamy mąką, obtaczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w orzechach. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy rybę po ok kilka minut z obu stron, żeby panierka lekko się zrumieniła.
Kasza: Ugotowaną, jeszcze gorącą kaszę gryczaną mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i pokrojonym awokado. Dodajemy oliwę, sok z limonki oraz przyprawy. Kaszę podajemy na ciepło.