Słodkości

Tort Szwarcwaldzki

Takie oto ciasto zrobiłam na Walentynki! 🙂 Tort Szwarcwaldzki! Miękki kakaowy biszkopt nasączony nalewką wiśniową, przełożony bitą śmietaną! Doskonały na wyjątkowe okazje! Zdradzę wam, że tort wyszedł mi troszkę zbyt alkoholowy (nie do końca wiem czy to dobrze czy źle :p), dlatego podaję przepis z mniejszą ilością nalewki wiśniowej. Moja forma do pieczenia nie jest też duża, więc z podanej ilości ciasta na biszkopt wyszły mi 3 warstwy tortu, jeśli jednak macie dużą formę, albo planujecie zrobić tort na dużą ilość osób proponuję upiec dwa biszkopty i użyć więcej składników.

DSC_1624aa

Składniki:
Biszkopt

  • 4 jajka
  • 3 czubatek łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nasączenie

  • ok 1/4 szklanki nalewki wiśniowej
  • ok 3/4 szklanki soku z wiśni*

Przełożenie

  • 0.5 l śmietany kremówki (najlepiej 36%, bardzo zimnej!)
  • ok 2-3 łyżek cukru pudru
  • 1.5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • kilka łyżek wiśni (do środka tortu i do dekoracji)*
  • wiórki czekoladowe do dekoracji (ja starłam obieraczką mleczną czekoladę)

*ja użyłam soku z wiśni i wiśnie z domowo robionego słoika.

Przygotowanie:

Biszkopt: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier puder i miksujemy (minimum 10 minut) aż masa będzie biała i gęsta. Następnie dodajemy przesiane przez sito sypkie składniki: mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy, aby masa nie opadła. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy) i pieczemy przez ok 30-35 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy ok 30 minut, później wyjmujemy z formy i odstawiamy aż całkowicie wystygnie.

Przełożenie: Zagotowujemy ok 1/4 szklanki wody, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy aż żelatyna się rozpuści (może to zająć kilka minut, ale upewnijcie się, że jest dokładnie rozpuszczona). Odstawiamy do przestygnięcia (żeby przestygła do temperatury pokojowej i była nadal płynna). Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywną pianę dodając do smaku cukru pudru (nie powinno być za słodkie!), następnie stopniowo i dokładnie wmiksowujemy żelatynę.

Składanie: Ostudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż na części (u mnie 3). Składniki do nasączenia: nalewkę i sok z wiśni, mieszamy ze sobą. Na patrze układamy pierwszą część ciasta, za pomocą łyżki, delikatnie nasączamy ciasto ok 1/3 płynów (można oczywiście użyć mniej). Następnie wykładamy trochę więcej niż 1/4 śmietany, rozprowadzamy, na wierzchu możemy ułożyć wiśnie. Przykrywamy kolejną częścią ciasta i powtarzamy czynności. Tak robimy aż do wierzchu ciasta. Rada! Jeśli przy przekrajaniu któraś warstwa nie wyszła ładna, równa, lub się pokruszyła, najlepiej dać ją w środek tortu i nikt nie zauważy. Ostatnią warstwę ciasta również nasączamy, kładziemy bitą śmietanę na wierzch oraz na boki. Dekorujemy wisienkami i wiórkami z czekolady. Tort najlepiej przed podaniem włożyć na kilka godzin do lodówki (albo zrobić dzień wcześniej), aby smaki się przegryzły i później bezpośrednio przed podaniem wyjąć z lodówki na ok 30 minut, aby nie był bardzo zimny.

DSC_1607aa DSC_1611aa DSC_1612aa DSC_1621aaDSC_1629aa

You may also like...

3 Comments

  1. Wygląda przepięknie :).

  2. Kakao i wiśnie… Brzmi zachęcająco. Druga połówka musiała być zachwycona 🙂

  3. Piękny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.