Ryby i owoce morza

Łosoś w sosie cytrynowym

Kwaśny sos cytrynowy doskonale dopełnia smak łososia, a w połączeniu z brokułami dostajemy pyszne danie.

Składniki (na 2 osoby):

  • 2 filety z łososia (możemy oczywiście użyć też dzwonka)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cytryna
  • dwie łyżki masła
  • łyżka mąki
  • ok 200 ml mleka
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru (jeśli ktoś lubi kwaśne smaki, cukru można dać mniej)
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
  • pęczek brokułów
  • torebka ryżu jako dodatek

Przygotowanie:
Łosoś: Łososia należy dokładnie umyć (jeśli trzeba to zeskrobać łuskę ze skórki), doprawić solą i pieprzem i smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek przez ok 15 minut pod przykryciem. Łosoś nie może być surowy w środku, ale też nie należy go smażyć za długo, gdyż musi pozostać soczysty, najlepiej więc sprawdzać go dość często i dostosować czas smażenia do grubości i wielkości filetu.
Brokuły: Należy je ugotować w osolonej wodzie – ok 10 minut, nie można ich rozgotować, mogą być wręcz trochę chrupiące.
Sos: Bazą do sosu jest sos beszamelowy, który wbogacamy o skórkę i sok z cytryny oraz odrobinę śmietany. Na patelni na bardzo małym ogniu rozpuścić masło (nie należy go smażyć, jedynie rozpuścić), następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać – pomocna do tego będzie np. trzepaczka kuchenna, wtedy unikniemy grudek w sosie. Powoli, małymi poracjami dodawać mleko i od razu dokładnie mieszając łączyć z mąką i masłem. Kiedy już otrzymamy jednolity sos należy dodać smiętanę, odrobinę soli, pieprzu i gałki oraz cukier. Wszystko musimy zagotować i na sam koniec dodać startą skórkę z cytryny (cytrynę należy koniecznie wcześniej sparzyć) oraz sok z cytryny. Uwaga! Po dodaniu soku z cytryny nie należy już zagotowywać sosu, tylko zdjąć go z ognia, gdyż kwaśna cytryna może zważyć sos.
Na talerzu podajemy ugotowane brokuły, usmażonego łososia, wraz z ryżem i wszystko polewamy sosem cytrynowym.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.