Dania główne Słodkości

Naleśniki z gruszkami

Słodkie, chrupiące naleśniki francuskie do tego ciepłe nadzienie z gruszek i waniliowa śmietana 🙂

DSC_0483aa

Składniki(na ok 8 naleśników):
Naleśniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • ok 1,5 szklanki mleka

Gruszki

  • ok 8 gruszek
  • opcjonalnie cukier (ja nie dałam, bo miałam bardzo słodkie gruszki)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka masła

Śmietana:

  • ok 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 laski wanilii
  • cukier puder do smaku (nie za dużo)

Przygotowanie:

Naleśniki: Masło roztopić, odczekać aż ostygnie, następnie zmieszać razem wszystkie składniki naleśników (najlepiej użyć do tego rózgi kuchennej, żeby rozmieszać wszystko dokładnie i żeby nie było grudek mąki). Następnie na rozgrzaną patelnię wlewać po ok chochelce ciasta i smażyć dość cienkie naleśniki (kilka minut z obu stron, mogą się lekko zarumienić).
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać gruszki, cukier waniliowy i ewentualnie cukier i dusić ok 15 minut, aż gruszki będą miękki i woda odparuje (gruszki nie powinny się rozpaść zupełnie).
Śmietana: Laskę wanilii przekroić na pół, grzbietem noża wyskrobać ziarenka i dodać do śmietany, osłodzić do smaku.
Naleśniki wypełniamy ciepłym farszem z gruszek, zawijamy i polewamy delikatnie śmietaną. Polecam 🙂

aaaaa DSC_0460aa DSC_0487aa DSC_0479aa DSC_0499aa DSC_0475aa

You may also like...

3 Comments

  1. Uwielbiam naleśniki na słodko, takie z gruszkami muszą być pyszne, u mnie dziś z serkiem orzechowym (znalazłam w lidlu), mniam 🙂

  2. Super danie, ja robie nalasniki z jabłkami tez polecam

  3. Andrzej says:

    naleśniki chrupiące , piękne gruszki z wanilią i wino to deser wyśmienity
    Andrzej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.