Słodkie, chrupiące naleśniki francuskie do tego ciepłe nadzienie z gruszek i waniliowa śmietana 🙂
Składniki(na ok 8 naleśników):
Naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- ok 1,5 szklanki mleka
Gruszki
- ok 8 gruszek
- opcjonalnie cukier (ja nie dałam, bo miałam bardzo słodkie gruszki)
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka masła
Śmietana:
- ok 3 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 laski wanilii
- cukier puder do smaku (nie za dużo)
Przygotowanie:
Naleśniki: Masło roztopić, odczekać aż ostygnie, następnie zmieszać razem wszystkie składniki naleśników (najlepiej użyć do tego rózgi kuchennej, żeby rozmieszać wszystko dokładnie i żeby nie było grudek mąki). Następnie na rozgrzaną patelnię wlewać po ok chochelce ciasta i smażyć dość cienkie naleśniki (kilka minut z obu stron, mogą się lekko zarumienić).
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać gruszki, cukier waniliowy i ewentualnie cukier i dusić ok 15 minut, aż gruszki będą miękki i woda odparuje (gruszki nie powinny się rozpaść zupełnie).
Śmietana: Laskę wanilii przekroić na pół, grzbietem noża wyskrobać ziarenka i dodać do śmietany, osłodzić do smaku.
Naleśniki wypełniamy ciepłym farszem z gruszek, zawijamy i polewamy delikatnie śmietaną. Polecam 🙂
Uwielbiam naleśniki na słodko, takie z gruszkami muszą być pyszne, u mnie dziś z serkiem orzechowym (znalazłam w lidlu), mniam 🙂
Super danie, ja robie nalasniki z jabłkami tez polecam
naleśniki chrupiące , piękne gruszki z wanilią i wino to deser wyśmienity
Andrzej