Sezon na grzyby w pełni. Bardzo często przygotowujemy z nich zupy albo sosy i dodajemy do przeróżnych dań. Czemu więc nie spróbować połączyć ich z rybą?
Moja propozycja to łosoś z kremowym sosem z mieszanką grzybów.
Składniki (na 2 porcje):
- ok 200 g grzybów leśnych (ja użyłam mieszanki, ale może być też jeden rodzaj, lepiej użyć grzyby szlachetne typu borowiki, niż pieczarki)
- ok 300 g łososia bez skóry i ości
- 1 płaska łyżka masła
- ok 100 g serka ricotta (akurat miałam go w lodówce, ale równie dobrze może być śmietana lub np. serek mascarpone)
- odrobina soku z cytryny lub limonki
- sól, pieprz, suszony tymianek, świeży koperek lub natka pietruszki
- Dodatki: ulubiony makaron lub ziemniaki, surówka z kopru włoskiego
Przygotowanie:
Łososia kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i lekko oprószamy solą i pieprzem. Grzyby dokładnie myjemy (nie chcemy przecież, żeby piasek chrzęścił nam pod zębami ;)), i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy grzyby. Smażymy je ok 10-15 minut (można lekko podlać wodą, jeśli zaczną się zbyt mocno rumienić) aż będą miękkie. Dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Wszystko doprawiamy do smaku solą, sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i tymiankiem. Następnie wrzucamy łososia i gotujemy go w sosie ok 3-4 minuty (nie za długo, żeby się nie wysuszył). Gotowe danie podajemy posypane świeżym koperkiem lub natką pietruszki z ulubionymi dodatkami.
Eleganckie danie, zrobie w niedziele
Super danie!! A jaki piękny talerzyk 🙂
właśnie czegoś takiego szukałam!! To idealna potrawa do zaserwowania na wigilijny stół!! W tym roku nie zabijam karpia, tylko przygotowuję rodzince łososia, którego uwielbiają, a taki w grzybach jest wyjątkowo świąteczny 🙂