Prosta surówka z kopru włoskiego. Idealna jako dodatek do ryb (grillowanych, pieczonych, smażonych).
Składniki (na miskę sałatki):
- 1 koper włoski (fenkuł)
- ok 2-3 łyżki kaparów
- garstka świeżego koperku
- świeżo zmielony pieprz
- ok 2 łyżeczek sosu balsamico (lub sos: 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu balsamicznego, odrobina cukru lub miodu)
Przygotowanie:
Koper włoski myjemy, wycinamy twardą część ze środka i siekamy na drobniejsze kawałki. Kapary odsączamy z zalewy i kroimy drobniej (nie zbyt drobno, wystarczy mniej więcej na połówki). Koperek myjemy i siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy, polewamy sosem i odstawiamy na kilka minut żeby surówka lekko się przegryzła.
koper włoski jadłam tylko raz, to ciągle nieodkryte przeze mnie warzywo, więc chętnie bym się skusiła na taką surówkę
Właśnie sobie uświadomiłam, że nigdy nie jadłam kopru włoskiego… Albo nie byłam tego świadoma 😉 Tak serio, jak smakuje koper włoski? 🙂
smakuje jak coś między kalarepką i selerem naciowym z lekko anyżowym posmakiem 🙂