Składniki (na ok 3 porcje):
Klopsiki:
- ok 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego, ale może też być jeden rodzaj mięsa np. wołowe lub z indyka)
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- ok 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, słodka mielona papryka (po ok 1 łyżeczce)
- ok 1 łyżki mąki
- 1/2 łyżki masła + 1/2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Sos:
- 1/2 cebuli (najlepiej czerwonej)
- 1-2 ząbki czosnku
- spora garść orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka natki pietruszki
- 3 małe papryki pokrojone w drobną kostkę (użyłam różnokolorowe)*
- ok 4 łyżek pasaty pomidorowej
- 1/2 papryczki chili albo 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (jeśli chcemy łagodne danie można pominąć)
- ok 4-5 suszonych pomidorów
- przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka suszone oregano i suszona bazylia
- Dodatki: np. ulubiony makaron, świeża natka pietruszki do dekoracji
* Papryki można wcześniej upiec, gorące zawinąć szczelnie w folię aluminiową i zostawić aż lekko przestygną, następnie obrać i pokroić w kostkę.
Przygotowanie:
Mięso mieszamy z bułką tartą, jajkiem, natką i przyprawami. Ręcznie formujemy klopsiki i lekko oprószamy je mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (uwaga na temperaturę, żeby nie przypalić masła!) i obsmażamy klopsiki dokładnie z każdej strony. W międzyczasie w blenderze miksujemy orzechy włoskie z cebulą, czosnkiem, suszonymi pomidorami, natką, papryczką chilli i łyżką oliwy z oliwek na gładką masę. Kiedy klopsiki są już zrumienione (nadal surowe w środku), wyjmujemy je z patelni i dokładamy na bok. Na tą samą patelnię wrzucamy pastę z orzechów włoskich i przesmażamy kilka minut, aż zacznie ładnie pachnieć (nie może się zrumienić, żeby czosnek i orzechy nie zgorzkniały!). Dorzucamy pokrojone w kostkę papryki i wlewamy pasatę pomidorową. Jeśli używamy surowych papryk całość należy podlać wodą (ok 1/2 szklanki) i gotować do czasu aż papryki będą zupełnie miękkie. Jeśli mamy pieczone papryki gotujemy całość tylko chwilę. Kiedy składniki są już gotowe, wszystko przelewamy do głębokiego naczynia (lub do pojemnika malaksera) i blendujemy na dość gładką masę. Wlewamy z powrotem na patelnię i doprawiamy do smaku. Następnie do sosu wrzucamy klopsiki (razem z sosem który powstał pod nimi na talerzu), delikatnie mieszamy, przykrywamy i dusimy ok 10-15 minut, aż klopsiki będą ugotowane (w trakcie trzeba kilka razy zamieszać i przekręcić klopsiki). W tym czasie gotujemy makaron al dente. Całe danie podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
Ciekawy ten sos :).
Ciekawy ten sos :).
wyglada wspaniale i za pewne też tak smakuje
Cudnie wygląda 🙂