Czy wiecie, że biały ser w Szwajcarii praktycznie nie istnieje? Całe mleko przerabiane jest na ser żółty, a biały ser nazywają tutaj „fromage polonais”… Ja natomiast uwielbiam biały ser! Dlatego poprosiłam o dostawę z Polski 🙂
Tak oto powstały serowe placki 🙂
Składniki (na ok 15 placuszków):
- ok 300 g półtłustego lub chudego białego sera
- 1 łyżka cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka esencji)
- ok 3-4 łyżek cukru
- 2 jajka
- ok 6 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 3-4 figi (pokrojone w niezbyt cienkie plasterki)
- do smażenia: olej roślinny + trochę masła
- dodatek: miód
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. W misce łączymy (najlepiej mikserem) biały ser, żółtka i cukier. Następnie dodajemy suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, wszystko mieszamy. Dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie łączymy, żeby masa była puszysta. Masa na placki powinna być dość gęsta, tak żeby ciężko się odlepiała od łyżki. Na patelni rozgrzewamy ok 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju, nakładamy po czubatej łyżce masy, na wierzch wkładamy plasterek (lub dwa) figi i spłaszczamy lekko cały placuszek. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż lekko się zezłocą. Do kolejnej porcji placuszków prawdopodobnie trzeba dać nowy tłuszcz na patelnie. Gotowe placuszki polewamy miodem i jemy póki gorące (chociaż na zimno też są dobre!) 🙂
przecudne <3 . Muszą być mega smakowite.... polane miodem... mniam :)!.
przecudne <3 . Muszą być mega smakowite.... polane miodem... mniam :)!.
są obłędne i na pewno pyszne. Gratuluje pomysłu.
Fajna kombinacja .Uwielbiam placuszki a tym bardziej z białym serem . Na pewno wykorzystam przepis .
Andrzej
W Danii też kupno twarogu jest niemożliwe, niestety. A ja tak lubię…
Placuszki prezentują się wyjątkowo kusząco 🙂
Zapachniały mi:)