Figi – przepyszne, słodkie, mięsiste owoce. Bardzo często jemy je na surowo, tak po prostu. Jak wiecie pewnie jestem fanką sosów do mięs na słodko, więc tym razem postawiłam na sos figowy. Z tymi owocami doskonale łączy się kremowy serek kozi, do tego aromatyczne przyprawy takie jak rozmaryn i tymianek. Odrobina śmietany dla dobrej konsystencji i mięso – ja użyłam indyka. Sos wg mnie jest na prawdę obłędnie dobry.
Składniki (na ok 2 porcje):
- ok 400 g mięsa z piersi z indyka (może być też pierś z kurczaka, lub polędwiczka wieprzowa)
- ok 5 dojrzałych fig
- ok 2-3 łyżek serka koziego (najlepiej takiego kanapkowego)
- ok 1-2 łyżki śmietany (ja użyłam 15% do zup i sosów)
- 1 – 2 gałązki rozmarynu (może być świeży lub suszony)
- ok 1 – 2 łyżeczek tymianku (też świeży lub suszony)
- ok 0,5 łyżki masła (można zastąpić np. olejem rzepakowym, ale masło nadaje też smak)
- ok 1 płaskiej łyżki miodu
- sól, pieprz do smaku
- dodatek: ryż (1 torebka)
Przygotowanie:
Indyka kroimy na paseczki, oprószamy solą, pieprzem, odrobiną tymianku i rozmarynu. Mięso wrzucamy na patelnie z rozgrzanym masłem, lub olejem (uwaga! Jeśli smażymy na maśle trzeba uważać na temperaturę, żeby go nie przypalić) i obsmażamy lekko z każdej strony. Następnie dorzucamy ok 1/2 pokrojonych w kostkę fig, miód, serek kozi oraz śmietanę. Wszystko dokładnie łączymy, dodajemy pozostałe przyprawy do smaku i gotujemy ok 10 minut, aż figi się rozpadną i utworzą sos. Po tym czasie dodajemy drugą połowę pokrojonych w kostkę fig (można zostawić kilka plasterków do dekoracji) i znowu gotujemy, ale tym razem już tylko chwilę, aby figi się zagrzały, ale nie rozpadły. Jeśli sos zbytnio się zredukował można dodać trochę wody i zagotować. W sosie będzie obecny kontrast całych kawałków fig oraz tych, które się rozpadły. Całość podajemy z ryżem (do makaronu też powinno pasować) i przybieramy plasterkami fig i ew. odrobiną świeżego tymianku lub rozmarynu.
no to mam przepis na Niedzielny obiad . Dziękuję.
mmmm wygląda przepsznie!
Nie jadłam nigdy sosu figowego, ale wyobrażam sobie, że musi być pyszny. Bardzo kuszący przepis.
Pomysł, wykonanie i na pewno smak rewelacja!.