Dawno mnie tu nie było… Ale wyjechałam na studia za granicę i miałam strasznie dużo na głowie. Przeprowadzka, załatwianie masy spraw, początek studiów itp. itd. Postaram się teraz już częściej coś publikować (chociaż w akademiku nie mam piekarnika :(). Na początek przepis na zupę z dyni.
Jesień zbliża się już wielkimi krokami. W sklepach zaczynają pojawiać się dynie. Moja propozycja to zupa krem z dyni, z dodatkiem marchewki, czerwonej cebuli i pomidorów. Te składniki doskonale się ze sobą łączą. Wisienką na torcie są tutaj przyprawy: szafran oraz szałwia i tymianek, które idealnie pasują do dyni i podkreślają smak zupy. Jako dodatek proponuję wykorzystanie kurek razem z boczkiem i odrobiną parmezanu. Na prawdę polecam 🙂
Składniki (na ok 3 porcje):
Zupa
- 2 małe lub 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok 4 małych marchewek (lub 2 duże)
- ok 600 g dyni (zważonej razem ze skórką)
- ok 200 ml pasaty pomidorowej
- ok 100-200 ml wody lub bulionu warzywnego
- ok 1-2 łyżki masła
- przyprawy: ok 1/2 łyżeczki szafranu, ok 1 łyżeczki: szałwii, słodkiej papryki, oregano i bazylii, ok 2 łyżeczki tymianku*
- sól, pieprz do smaku
Dodatki:
- garść kurek
- ok 3 łyżek pokrojonego w kosteczkę boczku (można też użyć szynki lub w ogóle pominąć w wersji bez mięsnej, ale wtedy musimy dać jakiś tłuszcz – np. masło, do podsmażenia kurek)
- sól, pieprz do smaku
- tatry parmezan lub grana padano
*Przyprawy oczywiście możemy dodać ulubione, jednak do tej zupy na pewno potrzeba szafranu, szałwii i tymianku! Ilość oczywiście można zmodyfikować do smaku)
Przygotowanie:
Zupa: Cebulę kroimy w kostkę, w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę. Marchewkę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek siekamy i dorzucamy do garnka. Wszystkie składniki smażymy, aż cebula się lekko zeszkli, następnie dodajemy obraną, pokrojoną w niezbyt dużą kostkę dynie, smażymy jeszcze kilka minut i następnie zalewamy wszystko pasatą pomidorową i wodą (najpierw dajmy mniej wody, jak zupa wyjdzie zbyt gęsta zawsze można dolać). Całą zupę przyprawiamy i zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem aż do czasu kiedy dynia i marchewka będą zupełnie miękkie. Na koniec całą zupę miksujemy na gładki krem, próbujemy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy lub dolewamy trochę wody. Zostawiamy na małym ogniu i przygotowujemy dodatki.
Dodatki i podanie: Na patelnie wrzucamy pokrojony boczek i czekamy chwilę aż zacznie wytapiać się tłuszcz (jeśli nie używamy boczku to wrzucamy np. masło). Następnie dorzucamy umyte, pokrojone w kostkę kurki. Wszystko smażymy kilka minut, aż boczek nie będzie surowy a kurki zmiękną. Zupę przelewamy do miseczek, na wierzchu układamy boczek i kurki i posypujemy po wierzchu tartym parmezanem.
Czy można zastąpić dynię cukinią? Ostatnio jeszcze cztery cukinie pokazały się w ogródku i trzeba coś fajnego zrobić ( po za plackami)
Andrzej
Oczywiście, że można, tylko wtedy nie polecam już dodawać szałwii i szafranu, gdyż do cukinii raczej nie będą tak dobrze pasować. Za to tymianek, oregano i np. estragon będą pasować doskonale.
super -zrobimy z odrobiną boczku
Smakowita!
Studia za granicą wiele uczą, bo można czerpać inspiracje od innych. Też podczas studiów mieszkałam za granicą w akademiku bez piekarnika, więc znam ten ból. Ale jednocześnie wiele się wtedy nauczyłam !