Tradycyjna włoska Bruschetta – przypieczony chlebek do tego pyszne dodatki. Moja wersja to truskawki, słodkawe pomidorki malinowe do tego oczywiście bazylia i ocet balsamiczny! Doskonałe połączenie, idealne na letnią przekąskę.
Składniki:
- kromki ulubionego pieczywa (najlepiej ciabatta lub bagietka, ja użyłam pełnoziarnistej)
- garść truskawek
- pomidor malinowy
- kilka listków bazylii
- ok 1 łyżka oliwy z oliwek
- ok 1 łyżka kremu balsamicznego
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
- kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
- ser mozzarella (opcjonalnie)
- dodatkowo trochę rukoli i roszponki
Przygotowanie:
Pieczywo lekko skropić oliwą z oliwek i włożyć na kilka minut do piekarnika żeby się lekko zezłociło i zrobiło się chrupiące (ew. można też podsmażyć na patelni grillowej). W międzyczasie truskawki obieramy z szypułek i kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miseczki, dodajemy pokrojonego w kosteczkę pomidora. Do tego wrzucamy posiekaną bazylię (i ew. odrobinę posiekanych listków mięty), zalewamy balsamico i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na chwilę, aby składniki się lekko przegryzły. Kiedy chleb będzie gotowy wykładamy na niego truskawkowo-pomidorową salsę, można skropić jeszcze lekko kremem balsamicznym i dodać na wierzch porwaną drobno mozzarellę. Podawać wraz z listkami rukoli i roszponki.
Genialna przekąska! Niebo w gębie :).