Kozi ser o wyrazistym smaku, do tego słodki miód i tymianek. Połączenie dość nietypowe, ale sprawdza się idealnie! Takie grzanki są dobre np. jako przystawka albo jako danie na imprezę. Polecam! 🙂
Składniki:
- Kilka kromek ulubionego pieczywa (polecam ciabattę, albo np. bagietkę, ja użyłam pełnoziarnistej)
- opcjonalnie odrobina oliwy z oliwek do skropienia pieczywa
- kozi ser (najlepiej rolada kozia, po ok 2 plasterki na kromkę)
- miód
- świeży tymianek (tak sobie myślę, że np. oregano też może będzie pasować, możecie wypróbować 🙂 )
- jako dodatek np. rukola albo roszponka lub liście szpinaku
Przygotowanie:
Pieczywo rozłożyć na blaszce, skropić leciutko oliwą z oliwek i zgrillować w piekarniku, ew. można też podpiec grzanki na patelni. Chleb powinien być chrupiący. Na gorącym jeszcze pieczywie ułożyć pokrojony w plasterki kozi ser, lekko rozpłynie się pod wpływem temperatury i będzie bardzo kremowy. Następnie grzanki posypujemy listkami świeżego tymianku i polewamy delikatnie miodem (miodu nie powinno być zbyt dużo, ale musi on być wyczuwalny, więc powinien mniej więcej pokryć cienką warstwą ser). Podawać np. z rukolą lub roszponką.
Właśnie będę takie robiła, tylko w tosterze 🙂 Jak w Charlote w Krakowie.