Sałatka Nicejska jest bardzo popularna i wszyscy doskonale znają jej smak. Tradycyjnie robi się ją z tuńczykiem, ja jednak postanowiłam zmienić trochę oryginalny przepis i zrobić ją z wędzoną makrelą. Do tego oczywiście jajka, cebula, czarne oliwki i aromatyczny dressing z oliwą z oliwek i musztardą Dijon. Jako dodatek grzanka z czosnkiem.
Składniki (dla ok 3 osób):
Sałatka
- 1 wędzona makrela ok 200 g
- ok 10 czarnych oliwek
- ok 2 łyżki kaparów
- mieszanka sałat
- 1/2 cebuli (ja użyłam zwykłej, ale bardzo pasowałaby czerwona cebula)
- 3 jajka
- kilka plasterków cytryny i świeży szczypiorek do dekoracji
Grzanki
- 3 kromki pieczywa (najlepiej np. bagietka)
- 1 obrany ząbek czosnku
- odrobina oliwy z oliwek
Dressing
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- odrobina ciepłej wody (ok 1 łyżka)
- szczypta soli morskiej
- szczypta tymianku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na pół twardo – tak, aby żółtko w środku było jeszcze miękkie. Wędzona makrelę podzielić na małe części, dokładnie oddzielić mięso od ości. Cebulę pokroić w piórka, oliwki na mniejsze części. Kromki chleba pokropić delikatnie oliwą i podgrzać w piekarniku, aby były lekko chrupiące, po wyjęciu z piekarnika od razu posmarować czosnkiem. W miseczce połączyć składniki dressingu. Ciepła woda jest potrzebna do tego, żeby wszystkie składniki się połączyły w jednolity sos. Na talerzu ułożyć liście sałaty, kawałki makreli, oliwki, kapary, cebulę. Jajka pokroić w ćwiartki i również dodać do sałatki. Wszystko polać dressingiem, posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać z grzanką czosnkową.
Przepyszna polecam!!!