Pełnoziarniste naleśniki z lekką nutą pomidorową, do tego farsz z mielonej wołowiny z kukurydzą, czerwoną fasolką i chilli.
Składniki (na ok 8 naleśników):
Naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- ok 0,4 litra mleka
- ok 0,1 l pulpy pomidorowej (lub np. 1 łyżka koncentratu pomidorowego)
- ok łyżeczka mielonej papryki w proszku
- 1,5 łyżki oliwy
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowiny, ale może być np. wieprzowo-wołowe)
- 200 g kukurydzy z puszki
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 1 czerwona papryka
- 2 czerwone cebule
- 2 papryczki chilli z pestkami
- 2 ząbki czosnku
- ok 250 ml pulpy pomidorowej (albo pomidorów z puszki w soku pomidorowym)
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka (odrobina), suszone oregano, suszona bazylia do smaku
- olej do smażenia (ok 2 łyżki)
- do podania: starty ulubiony ser
Przygotowanie:
Naleśniki: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, sól, pomidory oraz paprykę w proszku i oliwę. Stopniowo dodajemy mleko i dokładnie mieszamy (najlepiej rózgą, żeby nie było grudek). Ciasto powinno być dość rzadkie. Możliwe, że będzie trzeba dodać więcej, lub mniej mleka, dlatego należy wlewać je stopniowo. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy olejem (ja smaruję kawałkiem ręcznika papierowego nasączonym w oleju, żeby na patelni nie było zbyt dużo tłuszczu), ew. jeśli mamy nieprzywierającą patelnię, nie trzeba tłuszczu. Wlewamy po łyżce wazowej ciasta, rozprowadzamy i smażymy kolejno naleśniki, aż do skończenia ciasta. Naleśnik należy przewrócić na druga stronę kiedy na powierzchni pojawią się kanaliki i z drugiej strony smażyć krócej. Jeśli chcemy, żeby naleśniki pozostały ciepłe, należy po usmażeniu, je przykryć.
Farsz: Cebulkę, paprykę, czosnek i chilli pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę i smażyć kilka minut, aż się zeszkli. Dodać czosnek, papryczkę chilli i zwykłą paprykę, chwilę posmażyć. Dodać mięso mielone, i dokładnie wymieszać. Dodać trochę soli i przyprawy. Smażyć mięso, rozbijając je łopatką na mniejsze części, żeby nie było dużych grudek, aż będzie ścięte z zewnątrz. Dodać pomidory, wszystko zagotować. Przykryć i dusić ok 15 minut. Następnie dodać czerwoną fasolę i kukurydzę i smażyć jeszcze kilka minut, żeby woda odparowała i cały sos być gęsty.
Składanie: Rozkładamy naleśnik na talerzu, dodajemy ok 2-3 łyżki farszu, posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż ser się roztopi i wszystko będzie ciepłe. Jeśli nie chcemy nagrzewać piekarnika, można też podgrzać to np. w opiekaczu, ew w mikrofali. Jeśli naleśniki nadal są ciepłe, a ser roztopi się pod wpływem gorącego farszu można podawać od razu.
Dla mnie to kwintesencja kuchni meksykańskiej ;).
Uwielbiam takie meksykańskie jedzenie!.
Uwielbiam takie meksykańskie jedzenie!
http://ilovecooking92.blogspot.com/