Pomysł na pyszne i zdrowe weekendowe śniadanie na słodko.
Dojrzałe banany czasem zalegają nam w domu, nie są one już tak smaczne do zjedzenia na surowo, ale do placuszków nadadzą się doskonale. Połączyłam je z mlekiem kokosowym i wiórkami kokosowymi żeby nadać plackom tropikalny aromat. Do tego są płatki owsiane które sprawiają, że placki są nie tylko pyszne ale też zdrowe.
Składniki (no około 10 placków):
- 2 dojrzałe banany
- 150 ml mleka kokosowego
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kokosowej (opcjonalnie), zamiast tego można dodać dodatkową łyżkę pszennej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
- 1 łyżka syropu klonowego + dodatkowo do podania
- odrobina masła klarowanego do smażenia
- dodatki: świeże mango, świeża marakuja
Przygotowanie:
W misce rozgniatamy banany, dodajemy mleko kokosowe, syrop klonowy i jajko i bardzo dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sypkie składniki: płatki owsiane, mąki, wiórki kokosowe oraz siemię lniane i mieszamy aż masa będzie gładka. Placuszki smażymy na nieprzywierającej patelni na odrobinie tłuszczu na średnik ogniu po kilka minut z każdej strony, aż będą złoto-brązowe. Podajemy je polane odrobiną syropu klonowego oraz dodajemy świeże owoce. Najlepiej będą pasować te tropikalne jak np. pokrojone w kostkę mango, gdyż doskonale dopełnią bananowo-kokosowy smak. W sezonie z powodzeniem możecie jednak użyć np. malin czy truskawek.
Super placki z owocami 😉
Czy mąkę pszenną mogę zastąpić jakąś inną? Nie mogę jej jeść. Myślałem o owsianej, ale w przepisie już są płatki owsiane.
Przyznaję, że nie próbowałam z inną mąką, ale myślę, że pełnoziarnista mąka byłaby w porządku.