Czy uwielbiacie czekoladę? Jeśli tak to ciasto jest idealne dla was. Jest bardzo intensywnie czekoladowe, a przez dodatek migdałów i małą ilość mąki jest również wilgotne i jeszcze pyszniejsze. Na wierzchu są pyszne gruszki, które nadają ciastu jeszcze więcej dekadencji oraz lśniąca polewa czekoladowa z Amaretto.
Oryginalny przepis pochodzi z Moje Wypieki, ale ja oczywiście go zmodyfikowałam 🙂
Składniki:
- 3-4 gruszki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 120 g cukru (użyłam drobny brązowy)
- 4 jajka
- 50 ml likieru migdałowego Amaretto
- 100 g zmielonych migdałów
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g mąki pszennej
Polewa - 50 g gorzkiej czekolady
- 20 ml likieru migdałowego Amaretto
- 2 łyżki tłustej śmietanki 36% lub 30%
Przygotowanie:
Najlepiej jeśli masło i jajka będą w temperaturze pokojowej.
Rozpuścić połamaną w kosteczki czekoladę nad kąpielą wodną (w misce nad garnuszkiem z gotującą się wodą), dodać likier i dokładnie połączyć. Odstawić i lekko przestudzić.
W mikserze utrzeć masło z cukrem, przez dłuższy czas aż masa zjaśnieje i będzie bardzo puszysta. Następnie po kolei dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując dokładnie do połączenia się składników. Dodać roztopioną czekoladę i znów zmiksować. Dodać zmielone migdały oraz suche składniki przesiane przez sitko (mąkę, kakao, proszek do pieczenia) i wszystko wymieszać teraz już delikatnie szpatułką tylko do połączenia się składników.
Gruszki obrać i pokroić w półplasterki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem co pieczenia i wysmarowaną masłem – użyłam tortownicy o średnicy 25 cm. Na wierzch ułożyć pokrojone gruszki (jeśli nie są bardzo słodkie, można posypać po wierzchu odrobinę gruboziarnistym brązowym cukrem). Wstawić do piekarnika na około 45 minut, do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto pachnie obłędnie i ciężko jest się oprzeć żeby nie zjadać go od razu, jednak przygotujcie jeszcze polewę!
Do garnuszka włożyć połamaną w kosteczkę czekoladę, dodać likier i śmietanę i podgrzewać mieszając aż masa się zagotuje. Zdjąć z ognia i polać polewą lekko wystudzone ciasto.
Smacznego!