Kulinarne podróże

Fondue i ser Gruyère

Ser Gruyère to chyba najsławniejszy z serów Szwajcarskich. Jest to ostry żółty ser, o lekkim posmaku orzechowym, bardzo wyrazisty i niepowtarzalny. Jest kilka rodzajów tego sera w zależności od czasu dojrzewania, może być np. 3 miesięczny, który jest jeszcze łagodny, albo 9 miesięczny i więcej, którego smak jest już ostry a sam ser twardy. Jego nazwa jak i sam ser pochodzi od szwajcarskiego regionu Gryuères. Niedawno udało mi się pojechać na wycieczkę do fabryki tego wspaniałego sera. Już na samym wejściu, do biletu zostają dołączone kawałki sera. W samym muzeum-fabryce można oczywiście zobaczyć jak tradycyjnie wytwarza się ten ser. Niesamowite jest to, że aby wyprodukować 1 kg Gruyèra potrzeba aż 12 litrów mleka! Fabryka jest dość mała, ale pięknie położona, wokół góry i masa pastwisk, gdzie pasą się krowy. To dzięki nim ser ten ma tak niesamowity smak, bydło żywi się tutaj na alpejskich łąkach, świeżą trawą i ziołami. Jest też oczywiście sklepik z pamiątkami, gdzie można nabyć ser, tradycyjne garnki do fondue i inne suveniry. Kupiłam tam też najlepsze mleko jakie w życiu piłam! Było naprawdę wspaniałe, dużo lepsze nawet niż te, które mam w mlekomacie niedaleko domu. Obecnie ser ten jest również bardzo popularny we Francji i tutaj też się go produkuje.

fondueNa oryginalnym serze Gruyere będzie znaczek AOC – Appellation d’origine contrôlée. Jest to określenie zaczerpnięte z win i mówi nam o tym, że danym produkt został wyprodukowany w ściśle określonym regionie przy ściśle określonych standardach. Jeśli więc macie ochotę kupić sobie kawałek tego sera to żeby mieć pewność, że będzie on dobry należy zwrócić uwagę czy posiada to oznaczenie.

ser Gruyere

Ser ten doskonale nadaje się w sumie do wszystkiego. Jest bardzo dobry do kanapek, ale również podczas zapiekania wydobywa swój smak, więc można dodać go do tostów czy do makaronu. Na dole w zdjęciach umieszczam zdjęcie przepisu jaki znalazłam w muzeum. Jeszcze go nie wypróbowałam  ale może ktoś z was się odważy 🙂 Oczywiście najbardziej słynnym daniem w jakim stosuje się ten ser to fondue. Istnieje wiele rodzajów tego dania i praktycznie każdy przyrządza je na własny sposób dodając różne sery w różnych proporcjach, nie mniej dodatek Gruyèra jest zawsze obowiązkowy. Ja podaję przepis na najprostsze fondue. Nie należy się zniechęcać brakiem odpowiedniego garnka. Do zrobienia dobrego fondue można użyć zwykłego garnka z grubym, nieprzywierającym dnem oraz zwykłych widelców do nadziewania pieczywa.

Składniki:

  • 200 g sera Gruyere
  • 200 g sera Elementaler
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • pieprz
  • świeża bagietka lub ulubione pieczywo do maczania
  • dodatki: np. ogórki kiszone, cebulki marynowane

Przygotowanie:

Sery należy najpierw utrzeć na tarce. Ząbek czosnku przekroić i wysmarować nim dokładnie garnek. Następnie wlać wino, dosypać mąkę i dokładnie wymieszać. Wszystko należy zagotować prawie cały czas mieszając. Dosypać ser. Mieszać wszystko cały czas aż do czasu kiedy ser się zupełnie roztopi i powstanie jednolita masa. Dodatek mąki powinien zapobiec rozwarstwieniu się masy i sprawić, że fondue będzie miało dobrą konsystencję  Mimo to po dodaniu sera należy dokładnie je mieszać, alby ser się nie zważył. Wszystko należy jeszcze raz razem zagotować i pogotować chwile, aby alkohol wyparował. Dodać pieprzu do smaku i maczać w serowej masie kawałki pieczywa przegryzając kiszonym ogórkiem. Przykładowym serem również dobrym jako dodatek do fondue to np. szwajcarski ser Appenzeller.

ser gruyere fabryka sera gruyerefabryka sera gruyere
fabryka sera gruyere fabryka sera gruyere przepis z serem gruyerefabryka sera gruyerefabryka sera gruyere
ser gruyere

You may also like...

6 Comments

  1. Andrzej says:

    no pycha , szczególnie jak pogoda nie dopisuje
    Andrzej

  2. Michał says:

    Pomysł mieszania wsypania mąki do wina jest raczej kiepski (uzyska się coś na kształt kisielu). Mąkę należy wsypać gdzieś pod koniec całego procesu.

    1. Sylwia-Follow the Taste says:

      Jeśli wsypiesz mąkę pod koniec procesu to uzyskasz kluski. Mąka dodana do wina doskonale się w nim rozpuszcza i rzeczywiście powstaje na początku coś o konsystencji trochę rzadkiego kisielu, ale za to doskonale łączy się to z roztapiającym się serem i nie tworzy grudek.

  3. Mmmmmm 🙂 wygląda przepysznie.. raz miałam okazję tylko próbować.. a szkoda 🙁 chciałabym zrobić takie cudo w domu.. nawet zaczęłam szukać naczyń do tego potrzebnych i znalazłam coś takiego.. http://www.kreocen.pl/produkt/MSC-Zestaw-do-fondue-serowego-87777-18_499_595457.html myślicie, że nadałoby się?

    1. Sylwia-Follow the Taste says:

      idealne 🙂

  4. W okolicach Gruyere spędziliśmy ostatni tydzień. Sery jakie jedzą Szwajcarzy to wysoka póła. Fondue wcinaliśmy w tym samym lokalu. 🙂 Przepyszne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.