Aromatyczne danie które wypełni wasz dom orientalnymi zapachami. Soczysty kurczak z chrupiącą skórką, słodka dynia, słone oliwki i lekko pikantne przyprawy, czego chcieć więcej w jesienny dzień? To danie jest nie tylko pyszne, ale też proste w wykonaniu, wszystko zrobicie w jednym naczyniu żaroodpornym, należy tylko przygotować składniki a resztę pracy zrobi piekarnik 🙂
Składniki (na 2 porcje):
- 2 udka z kurczaka
- 1 papryka
- 1 spora czerwona cebula
- 1/2 dyni piżmowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka (opcjonalnie)
- garść rodzynek
- garść oliwek (użyłam czarne)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: 1 płaska łyżka przyprawy ras el hanout, 2 łyżki przyprawy marokańskiej typu tagine*
- sól, pieprz
- natka pietruszki lub kolendra do posypania
*Jeśli nie macie gotowej mieszanki to wymieszajcie w równych proporcjach: słodką i ostrą paprykę, mieloną kolendrę, mielony kmin rzymski, kurkumę, dodajcie też trochę cynamonu i wędzonej papryki
Przygotowanie:
Polecam zamarynować udka w odrobinie oliwy, soli, pieprzu i około 1/3 przyprawy marokańskiej na całą noc w lodówce, nie jest to jednak konieczne.
W naczyniu żaroodpornym układamy udka kurczaka, dodajemy pokrojoną w większą kostkę cebulę, posiekany ząbek czosnku, rodzynki oraz odpestkowane i posiekane oliwki. Następnie dodajemy papryki, pokrojone mniej więcej w kostkę 2cmx2cm, marchewkę pokrojoną w cienkie półplasterki oraz dynię którą kroimy na większe części. Ważne jest, aby warzywa miały odpowiednią wielkość, wtedy wszystko upiecze się w tym samym czasie. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy sól, pieprz i przyprawy i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 40 minut i na koniec możemy jeszcze piec przez około 10 minut na funkcji grill żeby uzyskać bardzo chrupiącą skórkę (wtedy należy pilnować kurczaka żeby go nie przypalić). Tak przygotowany kurczak wyjdzie soczysty w środku i będzie odchodził od kości.
Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Jeśli jesteście bardzo głodni można serwować to danie np. z kuskusem.
Moroccan spiced chicken legs with pumpkin and peppers
Ingredients (2 portions):
- 2 chicken legs
- 1 bell pepper
- 1 red onion
- 1/2 butternut squash
- 1 garlic clove
- 1 carrot (optionally)
- a handful of raisins
- a handful of olives (I used black)
- 2-3 tbs of olive oil
- spices: 1 tbs of ras el hanout spice, 2 tbs of moroccan tagine spice*
- salt, pepper
- fresh herbs for decoration – parsley and/or coriander
*If you do not have ready moroccan spice mix, create your own. Mix 1 tsp of: sweet and spicy paprika, ground coriander, ground cumin, tumeric and add a bit of cinnamon and smoked paprika.
Preparation:
I recommend to marinate the chicken overnight in the fridge with a bit of olive oil, salt, pepper and approx. 1/3 of spices mix, but this is not necessary.
In the baking tray place the chicken legs, add cut in rough cubes red onion, finely cut garlic, finely cut olives and raisins. Then add bell pepper cut in approx. 2cmx2cm squares, carrot cut in thin half-slices and pumpkin cut in bigger chunks. This is important to cut veggies in right sizes so they are all baked evenly and they are ready at the same time. Drizzle everything with olive oil, add spices, salt, pepper, mix well. Then cover with aluminium foil and put to the oven preheated to 180 degrees. Bake 30 minutes, then remove the foil and bake 40 minutes more. Additionally to get crispy skin bake with grill function for around 10 minutes more (keep an eye not to burn it).
Ready dish sprinkle with chopped herbs. You can eat it like it is or with couscous for example.